GRUSOMT: Politifolk og kriminalteknikere på plass ved barnehagen i Dendermonde, der en psykriatisk pasient gikk amok med kniv. Foto: AFP / DOMINIQUE FAGET
GRUSOMT: Politifolk og kriminalteknikere på plass ved barnehagen i Dendermonde, der en psykriatisk pasient gikk amok med kniv. Foto: AFP / DOMINIQUE FAGETVis mer

Marita ringte ambulanse før hun døde

Barnehagearbeideren var den som varslet om massedrapet i Belgia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter å ha blitt knivstukket i barnehagen i den belgiske byen Dendermonde, ringte Marita Blinderman etter ambulanse. Deretter døde hun.

Med hvitmalt ansikt og svarte ringer rundt øynene dukket den 20 år gamle mannen opp på døren til barnehagen Eventyrlandet ved 10-tiden i går.

Han sa at han hadde en avtale med en av de ansatte i barnehagen, før han gikk amok med en 20 centimeter lang kniv. Få minutter senere var over tolv spedbarn og fire ansatte i barnehagen knivstukket.

Siktet og fengslet

I dag morges ble mannen framstilt for retten i Termonde vest i Belgia og siktet for drap på to barn og en voksen. Han ble også siktet for drapsforsøk, og deretter varetektsfengslet, meldte nyhetsbyrået AFP.

Siktelsen mot mannen omfatter også legemsbeskadigelse av tolv personer. For to av de skaddes vedkommende, en treåring og en seks måneder gammel baby, ble tilstanden lørdag beskrevet som alvorlig men ikke livstruende.

Mannen sa i retten ikke noe om motivet for sine handlinger, meldte nyhetsbyrået AFP. Talsmenn for påtalemyndigheten i Belgia har tilbakevist påstander om at mannen var ruset på alkohol eller narkotika.

Ifølge avisen Het Laatste Nieuws skal 20-åringen ha ledd flere ganger under avhør der han forklarte seg om drapene. Avisen skrev dessuten at mannen hadde adressen til en annen barnehage på seg, og kan ha planlagt «et nytt blodbad» der.

«Stakk alt han så»

- Han gikk fra rom til rom og stakk alt han så. Alle skrek, men selv var han stille, forteller Theo Janssens, viseborgermester i Dendermonde, til avisen The Independent.

Janssens var blant de første som ankom barnehagen etter udåden.

- Det var det mest forferdelige syn du kan tenke deg, sier Janssens.

Sykehuset der de skadde barna ble innbrakt, opplyser at alle hadde alvorlige skader etter knivstikkingen. Alle skal ifølge sykehuset være utenfor livsfare.

Slo alarm, døde deretter

Peter Cleymanns, en av førstehjelpsarbeiderne, forteller at den barnehageansatte som ble drept, Marita Blinderman, også var den som slo alarm.

- Hun ringte etter ambulanse, deretter døde hun. Hun falt om mens vi snakket med henne i telefonen. Da vi kom fram var telefonen dekket av blod, sier Cleymanns til Daily Telegraph.

En av de ansatte skal ha forsøkt å stanse gjerningsmannen og skal da ha blitt påført flere knivstikk.

- I transe

Gjerningsmannen unnslapp uhindret i kaoset som oppsto etter knivstikkingen. Politiet opplyser at 20-åringen syklet omkring i mer enn en time før to politimenn pågrep ham på et supermarked snaue fem kilometer unna.

Da hadde politiet blant annet satt inn helikopter i jakten på ham.

- Han prøvde en kort periode å kjempe imot. Det virket som om han var fullstendig i transe, sier politisjefen i Dendermonde, Paul Putteman.

- Da vi stilte ham spørsmål, så han bare rett fram. Han var fullstendig i sin egen verden, legger Putteman til.

Mentalt syk

Lokale innbyggere forteller at mannen har vært mentalt syk i lengre tid.

- Det er mulig at han var påvirket av narkotika. Han hadde også med seg et annet våpen, men dette var ikke et skytevåpen. Vi er glade for at vi fakket ham så fort, slik at han ikke fikk gjort mer skade, sier politisjef Putteman, som ikke vil bekrefte rapportene om at 20-åringen like i forkant av drapene skal ha rømt fra en psykiatrisk klinikk.

Lokalsamfunn i sjokk

Drapene har gått hardt inn på innbyggerne i Dendermonde. Flere samlet seg foran barnehagen, ute av stand til å fatte hva som hadde skjedd.

- Dette er noe du ser på film, ikke i det virkelige liv, ikke her, sier Ijsel, som selv hadde planer om at barnet hennes skulle begynne i barnehagen.

- Dette er en sorgens dag. Vi bor i en liten by hvor det er lite kriminalitet. Alle er i sjokk, sier iren Damien Vernon, som har bodd i Dendermonde i fem år.

Belgias justisminister, Stefaan De Clerck, har varslet en gransking av drapene.

(NTB)

I SORG: Belgias kronprinspar kom i går kveld til åstedet for å vise sin støtte- Her er kronprinsesse Mathilde i samtale med politi- og redningsarbeidere som var de første på åstedet. Foto: REUTERS/Yves Herman
I SORG: Belgias kronprinspar kom i går kveld til åstedet for å vise sin støtte- Her er kronprinsesse Mathilde i samtale med politi- og redningsarbeidere som var de første på åstedet. Foto: REUTERS/Yves Herman Vis mer