FORSVUNNET: Dette bildet viser Susana Trimarco (t.h.), sammen med hennes datter Marita Veron (t.v.) og Maritas datter Micaela. Bildet ble tatt i 2002. Foto: AP Photo/Family photo via Susana Trimarco/NTBScanpix
FORSVUNNET: Dette bildet viser Susana Trimarco (t.h.), sammen med hennes datter Marita Veron (t.v.) og Maritas datter Micaela. Bildet ble tatt i 2002. Foto: AP Photo/Family photo via Susana Trimarco/NTBScanpixVis mer

Marita skulle til legen, men kom aldri hjem

I jakten på dattera har Susana reddet over 900 sexslaver.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Argentinske Susan Trimarco (58) sier selv at hun var en hjemmeværende mor som var mest opptatt av familien, og bare såvidt fulgte med på nyheter og politikk fram til en skjebnesvanger dag i 2002, skriver nyhetsbyrået AP.

Den 3. april 2002 skulle hennes datter Maria «Marita» de los Angeles Veron til legen, men kom aldri tilbake igjen.

Trimarco kontaktet fort politiet, og begynte selv å kontakte alle som kjente hennes datter.

Største frykt Et par dager etter forsvinningen fikk hun vite at noen hadde sett at datteren ble tvunget inn i en bil av tre menn. Noen uker seinere fikk hun bekreftet sin største frykt. En prostituert fortalte at Marita hadde blitt solgt til menneskehandlere.

Trimarco syntes at hun fikk for lite hjelp fra politiet, så hun fortsatte en egen etterforskning.

Jakten på Marita førte Trimarco til flere bordeller, og etterforskningen fikk fort et nytt mål. Hun ville befri så mange kvinner og jenter hun kunne fra livet som sexslaver, og hjelpe dem til å begynne et nytt liv.

Det begynte som et prosjekt hun drev alene for over ti år siden, og blir nå beskrevet som en folkebevegelse i Argentina.

Fredsprisen Hun har tidligere fått prisen «Women of Courage» av amerikanske myndigheter, og er nå foreslått som kandidat til Nobels Fredspris 2013.

I helga fikk hun en menneskerettighetspris av Argentinas president Christina Fernandez, for sitt arbeid for å befri kvinner som er tvunget inn i sexindustrien.

Selv om Trimarco har jobbet med dette i årevis, så har hun ikke ennå funnet sin datter. Hun har ifølge BBC blitt utsatt for to drapsforsøk, utallige drapstrusler og huset hennes har blitt brent ned. Men hun gir ikke opp.

- Jeg lever for dette. Jeg har ikke noe annet liv. Sannheten er at det er et liv jeg ikke vil ønske for noen andre, sier Trimarco til AP.

Redder kvinner Argentina vedtok i 2008 en lov som gjorde menneskehandel ulovlig. Trimarcos stiftelse har blant annet fått økonomisk støtte fra myndighetene i Argentina, og det anslås at de har reddet over 900 kvinner fra liv som sexslaver.

Trimarco har gått inn i prostitusjonsmiljøet og utgitt seg for å være interessert i å kjøpe kvinner, og så har hun gitt informasjonen hun har samlet inn videre til politiet, som har slått til mot prostitusjonsringer og bordeller.

Hennes kamp for å redde de som er utsatt for sexhandel har nå også gitt resultater i datterens forsvinningssak.

13 er tiltalt 13 personer er stilt for retten for å ha kidnappet Marita og ha holdt henne som sexslave på ulovlige bordeller. Det er syv menn og seks kvinner som er tiltalt, og de sier alle at de er uskyldig.

Prostitusjon er ikke ulovlig i Argentina, men å utnytte kvinner seksuelt er det.

De som skal være ledere for prostitusjonsringen hevder at de ikke har møtt Marita, og at kvinnene som jobber på bordellene gjør det frivillig.

I retten er det Trimarco som har bistått med hardtslående bevis.

Under hennes etterforskning møtte hun en taxisjåfør som fortalte at han hadde kjørt Marita til et bordell, der hun ble utsatt for vold og tvunget til prostitusjon. Denne sjåføren er en av de tiltalte.

- Dommer forsinket politiaksjon Under saken har det vært over 150 vitner som har fortalt om den brutale industrien, og om Marita. En politimann beskrev hvordan en dommer hadde tvunget politiet med å vente i flere timer før de kunne slå til mot et bordell der de mistenkte at Marita var, noe som gjorde det mulig for kidnapperene å flytte henne.

Den samme historien ble støttet av en kvinne som var prostituert ved bordellet. Hun fortalte at Marita ble flyttet like før politiet gikk til aksjon.

Dommeren er ikke tiltalt i saken, og nekter for å ha forsinket politiaksjonen.

Trimarco har ikke gitt opp håpet om å finne sin datter.

- Jeg føler at Marita fremdeles er i live, jeg kommer ikke til å slutte å lete før jeg finner henne. Hvis hun er død, så vil jeg finne hennes grav, sier Trimarco.

JAKTER: Susana Trimarco har haldri gitt opp håpet om å finne sin datter. I jakten på henne har hun reddet hundrevis av kvinner som har blitt holdt som sexslaver i Argentina. Foto: AP Photo/Infoto, Atilio Orellana/NTBScanpix
JAKTER: Susana Trimarco har haldri gitt opp håpet om å finne sin datter. I jakten på henne har hun reddet hundrevis av kvinner som har blitt holdt som sexslaver i Argentina. Foto: AP Photo/Infoto, Atilio Orellana/NTBScanpix Vis mer