RØMT: Osman Omar Osman er dømt for å ha drept sin kone, Marita Strøm.
Foto: HAWLATI
RØMT: Osman Omar Osman er dømt for å ha drept sin kone, Marita Strøm. Foto: HAWLATIVis mer

Maritas drapsmann gravde seg ut av fengsel

Osman Omar Osman, som drepte Marita Strøm, gravde en 80 meter lang tunnel og rømte fra fengslet i Nord-Irak, melder adressa.no.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sammen med ti andre innsatte ved Zirga-fengselet i Dohuk i Nord-Irak, var han med på å grave tunnelen som førte dem på rømmen.

Ifølge kurdiske medier er Osman Omar Osman, som er dømt for å ha drept Marita Strøm fra Namsos, en av de som har rømt fra fengselet i Nord-Irak, skriver adressa.no.

Sammen med de andre fangene, skal Osman ha rømt tidlig søndag morgen. De fleste andre fangene sonet livstidsdommer eller hadde fått dødsstraff. Etter at de har tatt seg gjennom tunellen slutter alle spor etter de farlige fangene.

Pressevakt i Utenriksdepartementet, Marte Lerberg Kopstad, sier til Dagbladet at de har vært i kontakt med fengselet hvor Osman Omer Osman har sittet innelåst.

- Vi har vært i telefonkontakt med fengslet og fått en muntlig bekreftelse på at det har vært en rømming fra fengselet. Ifølge de opplysninger vi fikk, er Osman en av de fangene som har rømt søndag morgen, sier Kopstad til Dagbladet. Hva Utenriksdepartementet å foretar seg videre avhenger av hvilken informasjon de får av de lokale myndighetene.

Marita Strøm fra Namsos ble skutt og drept under en ferietur i Nord-Irak 3. september 2004. Hennes ektemann Osman Omer Osman og to medhjelpere ble dømt for drapet i oktober 2005. Hun ble skutt i baksetet på parets bil og hennes to eldste barn satt i forsetet og ble ufrivillige vitner til drapet på sin egen mor.

Drapsdømte Osman Omer Osman har kljempet i retten mot sine egne barn. I oktober i fjor fradømte Namdal tingrett Osman forsikringspengene på om lag én million kroner. Retten mente at deres tre felles barn burde få retten til pengene. Osman har anket avgjørelsen videre til lagmannsretten.

For fengselsledelsen kom søndagens flukt totalt overraskende.

- Ingen er pågrepet etter at de gravde tunnelen, selv om vi satte inn store ressurser. De har ikke etterlatt seg noen spor mens de har arbeidet med tunnelen, og vi er veldig overrasket, sier fengseldirektøren Sagvan Jameel ved Zirga-fengselet til det kurdiske nettstedet  ekurd.net.

Strøm-familiens advokat, Endre Lysø, bekrefter overfor Dagbladet at familien er orientert om Osmans rømming fra fengselet.

- Vi er blitt informert fra eksternt hold og vurderer nå tiltak i forbindelse med ny sikkerhetssituasjon rundt Marita Strøms tre barn. Dette gjøres i samråd med lokale politimyndigheter, sier Lysø til Dagbladet søndag kveld.

Han ønsker ikke å gå nærmere inn på hvilke tiltak som allerede er blitt satt i verk søndag.

- Ut over de tiltak vi allerede har gjort, vil det ikke bli satt i verk flere tiltak i kveld. Vi oppdaterer oss fortløpende på situasjonen og må ta høyde for alle mulige eventualiteter , sier Lysø som hadde håpet på ro rundt situasjonen.

- Denne hendelsen bidrar ikke direkte til det. Det som skjer nå er svært lite ønskelig, sier advokat Endre Lysø til Dagbladet.

Advokat Brynjar Meling, som forsvarte irakeren i Norge, var i går kveld ikke tilgjengelig for kommentar.