Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Marius (3) kan bli prins

Et ekteskap mellom kronprins Haakon og Mette-Marit Tjessem Høiby vil trolig ikke føre til noen endring i statusen til hennes tre år gamle sønn, Marius. Men, med regjeringens godkjennelse kan kongen utnevne han til prins av Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Grunnloven setter en stopper for at Mette-Marit Tjessem Høibys sønn kan bli medlem av kongehuset. Den slår fast at arverekkefølgen til tronen er lineal - det vil si at bare barn født i lovlig ekteskap av konge eller regjerende dronning, eller at en som er arveberettiget kan arve tronen. En adopsjon vil ikke rokke ved disse bestemmelsene.

Kongen bestemmer

Teoretisk er det derimot ikke noe som kan hindre kongen i å gjøre den unge gutten til prins, dersom han ønsker det. Skulle dette bli en aktuell problemstilling, vil kongen måtte rådføre seg med regjering og Storting for å unngå å komme i konflikt med Grunnlovens paragraf 23. Noe annet vil kunne føre til konstitusjonell krise.

En slik utnevnelse vil kunne gjøre hverdagen for den lille gutten noe enklere.

I moderne tid har det ved flere anledninger skjedd at vanlige mennesker er blitt opphøyet i de kongeliges rekker, gjerne i forbindelse med ekteskap. I Norge har det bare skjedd én gang, og det var i 1968 da kong Olav kunngjorde at Sonja Haraldsen ble kronprinsesse - og skulle tituleres Hennes Kongelige Høyhet - da hun giftet seg med kronprins Harald.

Selv er kong Harald tilbakeholden med å gi uttrykk for sitt syn på hva slags titler kongebarnas ektemaker skal få. Det er ingen automatikk i at Mette-Marit skal bli kronprinsesse, dersom hun gifter seg med Haakon.

Housemiljøet

Mette-Marit Tjessem Høiby er yngst av tre søsken. Etter skolegang i hjembyen Kristiansand reiste hun til Australia som utvekslingsstudent.

I 1996 leste Mette-Marit til eksamen ved Bjørknes Privatskole i Oslo, for å forbedre eksamenskarakterene i videregående skole. I denne perioden traff hun Haakon gjennom felles venner. I januar 1997 fikk hun sønnen Marius.

Etter ingeniørstudier i Grimstad flyttet Mette-Marit til Oslo. På denne tida hadde hun et forhold til mannen som er far til sønnen Marius. Denne mannen ble tidligere i år ble dømt for blant annet oppbevaring av 50 gram kokain. Fra før var han straffedømt for vold, grove narkotikalovbrudd og promillekjøring.