SEXCHATTER: I TV3-programmet svindeljegerne får du høre hvordan Marius jobbet som falsk sexchatter for å lure andre. Video: TV 3 Vis mer

Svindel:

Marius jobbet som falsk sex-chatter

Flere menn skal ha blitt svindlet for flere tusen kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I TV 3-programmet «Svindeljegerne» tar programlederne for seg ulike svindelmetoder og jobber for å konfrontere svindlerne.

I kveldens episode handler det om hvordan norske menn blir lurt til å gi fra seg intime detaljer til det de tror er kontaktsøkende kvinner.

Dem de i virkeligheten gir fra seg informasjon til, er profesjonelle sexchat-operatører, som ulovlig loggfører meldinger og opplysninger om kunden.

Ut fra antall chat-operatører og aktiviteten i de norske nettverkene anslår Svindeljegerne at tusener er svindlet.

Fiktive kvinneprofiler

Ifølge «Svindeljegerne» starter kommunikasjonen via annonser på erotiske nettsteder, der man kan komme i kontakt med kvinner i nærheten. Det koster å ta kontakt. Meldingene som sendes går nemlig ikke til kvinner, men til profesjonelle chat-operatører som spiller fiktive kvinneprofiler.

Marius Jordet fra Hamar har hatt nettopp denne jobben. Han sluttet etter få timer, da han forsto hva jobben faktisk gikk ut på.

- Jeg sluttet da jeg fant ut at dette er juks og svindel, sier Jordet til Dagbladet.

Han fortsetter:

- Jeg trodde jeg skulle chatte med folk som betalte for tjenesten for å få oppfylt en fantasi. Men det stemte jo ikke. De jeg chattet med trodde jeg var en kvinne som ville møte dem.

Loggfører informasjon

Ifølge Svindeljegerne var både Jordet sin arbeidskontrakt og stillingsinstruks oppsiktsvekkende. Det skal ha inneholdt beskrivelser om hvordan operatøren skal villede dem som ønsker et møte. I tillegg skulle all informasjon om kunden loggføres.

Da Jordet fortsod hva jobben hans egentlig gikk ut på, begynte han å advare dem han chattet med.

- Jeg fikk dårlig samvittighet for dem jeg snakket med. Jeg har også dårlig samvittighet for at jeg ikke forsto at jeg ikke fikk advart fler.

Advokat Ove Vanebo er ekspert på personvern. Han har gått gjennom dokumentene for Svindeljegerne og sier han finner mange lovbrudd, og peker på loggføring og behandling av intime opplysninger som de groveste.

- Alle som har gitt fra seg personlige opplysninger til slike tjenester bør kontakte politiet og Datatilsynet, sier han.