«Marius må regne med offentlig oppmerksomhet»

I dag har Pressens Faglige Utvalg (PFU) behandlet klager mot VG, Se og Hør og Nettavisen etter artikler om kronprinsesse Mette-Marits sønn, Marius. Alle mediene er frifunnet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Som følge av det kongelige ekteskapet konstaterer utvalget at Marius er blitt medlem av den mest offentlige familie i landet. Slik utvalget ser det, innebærer dette at Marius må regne med offentlig oppmerksomhet rundt sin person», skriver utvalget i sin vurdering av klagen mot Se og Hør.

Klagene ble fremmet av nestleder Ann-Magrit Austenå i Norsk Journalistlag, med Slottets samtykke.

Bakgrunnen var at Mette-Marits far, Sven O. Høiby, uttalte til VG og Nettavisen at Marius burde bli prins.

I motsatt fall kunne kronprinsessens sønn ende opp som mobbeoffer. Til Se og Hør sa Høiby at han ikke hadde sett barnebarnet siden kronprinsbryllupet.

Austenå mente at ukebladet hadde brutt god presseskikk, fordi de formidlet Høibys følelser rundt et privat forhold og en vanskelig familiesituasjon.

Se og Hør påpekte at kronprins Haakon har omtalt Marius som «et fullverdig medlem av den kongelige familie», og at kongefamilien selv har gjort Marius til en offenlig person ved å åpne for fotografering på Kongsseteren og slottsballkongen.

Barneparagrafen:

«Når barn omtales, er det god presseskikk å ta hensyn til hvilke konsekvenser medieomtalen kan få for barnet. Dette gjelder også når foresatte har gitt sitt samtykke til eksponering. Barns identitet skal som hovedregel ikke røpes i familietvister, barnevernsaker eller rettssaker.»
(Vær Varsom-plakatens paragraf 4,8)

De mente i tillegg at Sven O. Høiby måtte ha rett til å uttale seg om sin egen familie.

- Utvalget vil sterkt understreke at hensynet til hvilke konsekvenser medieomtalen kan få for barnet, må gjelde uansett hvem barnet er. Men i det påklagede tilfellet kan ikke PFU se at gjengivelsen av de uttalelser Høiby kommer med, rammer Marius på en presseetisk uakseptabel måte.

FRIKJENT: Både Aftenposten, Nettavisen og Se og Hør ble frufunnet i PFU for sine skriverier om Mette-Marits sønn Marius.