Dom mot Marius Reikerås opphevet

Marius Reikerås ble dømt for å jobbe ulovlig som advokat. Nå er dommen slaktet og opphevet

Vant fram i lagmannsretten.

FORNØYD: Eks-advokat Marius Reikerås er tilfreds med at Gulating lagmannsrett nå har opphevet tingrettsdommen fra i fjor høst hvor han ble dømt til å betale 25000 kroner i bot for å ha drevet ulovlig advokatvirksomhet. Foto: Tomm W. Christiansen 
FORNØYD: Eks-advokat Marius Reikerås er tilfreds med at Gulating lagmannsrett nå har opphevet tingrettsdommen fra i fjor høst hvor han ble dømt til å betale 25000 kroner i bot for å ha drevet ulovlig advokatvirksomhet. Foto: Tomm W. Christiansen  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): - Dette er et demokratisk problem og viser at påtalemyndigheten er villig til å jukse med bevis for å få en domfellelse. Snart kommer mitt søksmål mot staten som jeg har forberedt gjennom mange år, sier eks-advokat Marius Reikerås til Dagbladet.

Juristen, som mistet sin advokatbevilling i mai 2009 etter en millionkrangel med tre klienter, er tilfreds med at Gulating lagmannsrett nå har opphevet tingrettsdommen fra i fjor høst hvor han ble dømt til å betale 25000 kroner i bot for å ha drevet ulovlig advokatvirksomhet.

Lagmannsretten er ikke nådig i sin vurdering av dommen:

«Lagmannsretten finner at tingrettens dom med hovedforhandling må oppheves, i det tingrettens domsgrunner hindrer prøving av anken», heter det.

Enstemmig dom

En enstemmig lagmannsrett skriver at det ut fra tingrettens begrunnelse ikke er mulig å se hvorfor tingretten har lagt til grunn at Reikerås ikke har rett til å yte rettshjelp etter domstolloven.

I sitt ankeskriv til lagmannsretten skrev Reikerås at «Vest politidistrikt kommer med en anklage de vet ikke medfører riktighet» og at politiet hadde «fjernet den delen av lovteksten som ikke passet»

Eks-advokaten hevdet at politiet ønsket å presentere at han ulovlig hadde utgitt seg for å være advokat ved bare å vise til første ledd av lovparagrafen.

Ifølge Reikerås, hadde politiet bevisst klippet vekk andre ledd av lovparagrafen, hvor det går fram at personer med juridisk embedseksamen kan yte rettshjelp etter domstolloven.

«Forelegget er ikke presist, og viser i utgangspunktet kun til kravet til advokatbevilling i domstolloven § 218 første ledd», slår lagmannsretten fast.

- Ingen drøftelse

I advokatforskriften er det stilt krav om at den som skal drive rettshjelpvirksomhet inngir skriftlig melding til Tilsynsrådet for advokatvirksomhet, og stiller sikkerhet.

Lagmannsretten viser til at det ikke framkommer verken av tingrettsdommen eller anmeldelsen hvorvidt disse vilkårene er oppfylt.

«Det fremkommer heller ingen drøftelse i dommen som viser om eventuell manglende oppfyllelse av slike vilkår gir grunnlag for domfellelse, og om det i så fall er dette som ligger til grunn for domfellelsen», heter det.

Ifølge BA framkom det under tingrettsbehandlingen at eks-advokaten ikke hadde levert selvangivelse de siste tre åra, ei heller hadde han stilt sikkerhet eller gitt melding til tilsynet.

- Erfaringene med Reikerås er at han ikke følger opp, og det er meningsløst å innhente hans synspunkter, sa seniorrådgiver Jonas Haugsvold i Tilsynsrådet for advokatvirksomhet da han vitnet i Bergen tingrett.

Vil ikke kommentere

Med lagmannsrettens knusende dom har påtalemyndigheten nå to valg. De kan velge å prøve saken på nytt for tingretten eller de kan velge å droppe anklagene mot Reikerås.

- Vi ønsker ikke å kommentere avgjørelsen fra lagmannsretten, da vi holder på med å vurdere den nå, sier politiadvokat Trygve Ritland i Vest politidistrikt til Dagbladet.

27. april i år skrev Dagbladet at Marius Reikerås (44) i årevis har vært et konstant uromoment for norske myndigheter.

Han fronter kampanjer mot barnevernet og har fått en barnevernssak mot Norge opp i menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg.

Navnet hans dukker opp i den ene betente saken etter den andre - seinest hos den rabulistiske og voldsdømte bonden Jørgen Skarsvåg i Orkdal, som har plaget vettet av det lokale statsapparatet etter at eiendommene hans ble tvangssolgt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer