Marius sjarmerte dronning Sonja

Mette-Marits sønn Marius sjarmerte dronning Sonja i senk da kongefamilien i dag stilt opp til julefotografering på Kongsseteren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dronning Sonja lot seg ikke be to ganger da lille Marius ville vise fram tennene til isbjørnen som pryder gulvet i peisestua på Kongsseteren.

Treåringen ville først ikke inn i peisestua der kongefamilien torsdag ettermiddag stilte opp til julefotografering. Men da han fikk lov å titte inn i TV-fotografens kamera var det slutt på sjenansen.

- Jeg så mamma og Haakon, utbrøt han begeistret, og dermed var det greit å stille opp til sin aller første offisielle fotografering sammen med kongefamilien.

Mette-Marit Tjessem Høiby og Marius skal tilbringe julen på Kongsseteren for første gang i år. Julaften får hun imidlertid ikke selskap av sin sønn.

- Jeg skal til pappa, jeg, forteller Marius til NTB.

Julepyntet kongsseter

Bare det store juletreet i hallen manglet da kong Harald og dronning Sonja innledet juleferien på Kongsseteren onsdag. Treet blir ikke pyntet før lille julaften. Men ellers var det vakkert julepyntet med granbar, lys og nisser i hele huset, der kongefamilien har feiret hver eneste jul siden kong Olav døde i 1991.

Den hyggelige peisestua er nylig pusset opp, og de gamle mørke tømmerveggene er malt i en varm gulfarge som gjør rommet lyst og trivelig. I vinduet mot sør står en vakker og helt spesiell julekrybbe og på skrivebordet ligger dagens aviser sammen med bøker som kanskje skal leses i julen.

En sprakende ild brenner i den store klebersteinspeisen og prinsesse Märtha Louise får æren av å tenne julelysene på peishylla. Det er for øvrig i dette rommet TV-serien der prinsessen leser eventyr er tatt opp. Serien skal sendes i jula.

Lille Marius, som kan fortelle at han snart blir fire år, er tydelig begeistret for sin «tante» Märtha.

- Jeg vil til Märtha, utbrøt han og lot seg villig løfte opp på armen til prinsessen for fotografering. Treåringen stjal fullstendig showet under fotograferingen, der kong Harald nærmest valgte rollen som statist.

Familiejul

På den kongelige julemenyen på Kongsseteren julaften står først risengrynsgrøt med mandel om formiddagen, og til middagen om kvelden serveres lutefisk og torsk, helstekt spedgris og plumpudding. Det siste er en engelsk skikk fra dronning Mauds tid. Kong Harald har offentlig innrømmet at han ikke bryr seg om den heilnorske lutefisken og helst forsyner seg av torsken.

Faste julegjester er kongens snart 90 år gamle onkel, prins Carl Bernadotte, eller onkel Mulle som han kalles i familien, og prinsesse Kristine. Også kong Haralds danske fetter, grev Flemming av Rosenborg og grevinne Ruth, har tilbrakt de fleste juleferiene i Norge. Begge parene har meldt sin ankomst også i år. I tillegg kommer familie og venner i Oslo-området på besøk i løpet av juledagene.

Holmenkollen kapell

Kongefamilien går ikke i kirken julaften, men 1. juledag stiller hele familien til gudstjeneste i Holmenkollen kapell.

Slik vinteren har vært hittil i år, ser det ikke ut som det blir noen skiturer i Nordmarka for kong Harald og hans familie denne julen. Men hvis kongeparet gjør som de har gjort de siste årene, med unntak av fjoråret, blir det trolig en tur til Lillehammer i nyttårshelgen og muligheter for en skitur der.

Hva de unge har planer om i romjulen, vil ikke Slottet si noe om. Men de skal ikke oppholde seg på Kongsseteren hele tiden. Gjør de som de pleier, blir det gjerne en tur til fjells for kronprins Haakon og Mette-Marit.

tore.ulrik.bratland@dagbladet.no