Mariusz Tychulski: - Norge er best!

Den polske bygningsarbeideren Mariusz Tychulski er glad for at datteren Martha kan motta norsk barnetrygd, men helst skulle han hatt hele familien i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Supert! sier Mariusz Tychulski når han får vite at statsborgere fra de nye EØS-landene med arbeid i Norge vil motta kontantstøtte og barnetrygd for barna sine i hjemlandet. Han har en sønn på nitten og en datter på seksten.

- Veldig bra! Men jeg er fri som fuglen, ingen kone og barn, dessverre, sier Adam Mayewski.

Han og kollegaen Andrej Zyscowic har vært i Norge i tre måneder, Mariusz siden Adecco startet norskkurs i Polen og rekrutterte polske arbeidere i 2002. De tre jobber som bygningsarbeidere på det nye kulturhuset i Asker og er utleid av Adecco til Skanska Norge AS. Alle har de nettopp vært hjemme på juleferie, men merket ingenting til et rush av lystne polakker på vei mot Norge og kontantstøtte.

1500 kr i måneden

- Noen flere vil sikkert komme etter EU-utvidelsen 1. mai. En gjennomsnittslønn i Polen er 1500 kroner måneden. Jeg har jobbet en del i Tyskland, der snakker en del om å reise til Norge i stedet fordi de tror lønna er bedre her. Men uten en jobb og kunnskaper i norsk, vil de ikke greie seg, sier Andrej.

- Jeg vil gjerne bo i Norge, men kona mi får ikke jobb. Jeg savner kona og barna mine, sier Mariusz på norsk. Han har bilde av familien på innerlomma av kjeledressen. Det hjelper på hjemlengselen.

- I Norge kan vi leve et normalt liv.

- Hva er et «normalt liv», da?

- At lønna kommer når den skal, at vi slipper å være nervøse og redde for at pengene ikke skal komme i tide, at vi må jobbe mye, uten å få betalt. Jeg liker Norge, det gjør kona mi også, her er det både by og land, skog og vann, du kan sykle på Bygdøy og gå på restaurant og kino i byen, kona mi Yvona likte seg her.

- Barna, da?

- De vet ikke at vi snakker om å flytte ennå.

Norge best

Mariusz har på eget initiativ begynt på norskkurs på fritida. De tre bygningsarbeiderne trives med norske kolleger - og med Norge.

- Norge er best, her tar de vare på arbeiderne.

KOMMER GODT MED: Mariusz Tychulski og Andrej Zysckowic jobber i Asker for Adecco, og er glade for muligheten for kontantstøtte til barna.