Mariusz Tychulski: - Norge er best!

Den polske bygningsarbeideren Mariusz Tychulski er glad for at datteren Martha kan motta norsk barnetrygd, men helst skulle han hatt hele familien i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Supert! sier Mariusz Tychulski når han får vite at statsborgere fra de nye EØS-landene med arbeid i Norge vil motta kontantstøtte og barnetrygd for barna sine i hjemlandet. Han har en sønn på nitten og en datter på seksten.

- Veldig bra! Men jeg er fri som fuglen, ingen kone og barn, dessverre, sier Adam Mayewski.

Han og kollegaen Andrej Zyscowic har vært i Norge i tre måneder, Mariusz siden Adecco startet norskkurs i Polen og rekrutterte polske arbeidere i 2002. De tre jobber som bygningsarbeidere på det nye kulturhuset i Asker og er utleid av Adecco til Skanska Norge AS. Alle har de nettopp vært hjemme på juleferie, men merket ingenting til et rush av lystne polakker på vei mot Norge og kontantstøtte.

1500 kr i måneden

- Noen flere vil sikkert komme etter EU-utvidelsen 1. mai. En gjennomsnittslønn i Polen er 1500 kroner måneden. Jeg har jobbet en del i Tyskland, der snakker en del om å reise til Norge i stedet fordi de tror lønna er bedre her. Men uten en jobb og kunnskaper i norsk, vil de ikke greie seg, sier Andrej.

- Jeg vil gjerne bo i Norge, men kona mi får ikke jobb. Jeg savner kona og barna mine, sier Mariusz på norsk. Han har bilde av familien på innerlomma av kjeledressen. Det hjelper på hjemlengselen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer