Norsk barnevern og menneskerettighetene

Mariya (28) vant mot Norge i Strasbourg

For andre gang er Norge dømt i selveste storkammeret i Menneskerettsdomstolen i en betent barnevernssak.

VANT I STRASBOURG: Mariya Abdi Ibrahim kom 16 år gammel til Norge som flyktning med en liten baby som seinere ble tvangsadoptert bort til fosterforeldre. Foto: Nina Hansen
VANT I STRASBOURG: Mariya Abdi Ibrahim kom 16 år gammel til Norge som flyktning med en liten baby som seinere ble tvangsadoptert bort til fosterforeldre. Foto: Nina Hansen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg er kjempeglad, og håper denne dommen vil hjelpe, slik at jeg etter hvert vil få anledning til å treffe min sønn igjen, sier barnemor Mariya Abdi Ibrahim til Dagbladet.

Det vakte oppsikt da den norske barnemora Trudes betente tvangsadopsjonssak ble tatt til behandling i storkammeret i Den europeiske menneskerettsdomstol (EMD).

Den knusende dommen, som ble avsagt av 17 dommere i Strasbourg 10. september 2019, har allerede ført til store forandringer i norsk barnevern.

Nå er det altså falt ny dom mot barnevernet i storkammeret i Strasbourg, også denne gangen i en tvangsadopsjonssak.

EMD slår fast at Norge har krenket barnemoras menneskerettigheter.

- Stor seier

Den somaliske barnemora Mariya Abdi Ibrahim kom til Norge som flyktning i begynnelsen av 2010 med sin lille baby. Da var hun 16 år gammel.

Barnet ble først fosterhjemsplassert, deretter tvangsadoptert bort til fosterforeldrene.

Kvinnen, som er muslim, motsatte seg sterkt at gutten hennes ble plassert i og seinere adoptert av en familie som tilhører et kristent trossamfunn.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.