Norsk barnevern og menneskerettighetene

Mariya (28) vant mot Norge i Strasbourg

For andre gang er Norge dømt i selveste storkammeret i Menneskerettsdomstolen i en betent barnevernssak.

VANT I STRASBOURG: Mariya Abdi Ibrahim kom 16 år gammel til Norge som flyktning med en liten baby som seinere ble tvangsadoptert bort til fosterforeldre. Foto: Nina Hansen
VANT I STRASBOURG: Mariya Abdi Ibrahim kom 16 år gammel til Norge som flyktning med en liten baby som seinere ble tvangsadoptert bort til fosterforeldre. Foto: Nina Hansen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg er kjempeglad, og håper denne dommen vil hjelpe, slik at jeg etter hvert vil få anledning til å treffe min sønn igjen, sier barnemor Mariya Abdi Ibrahim til Dagbladet.

Det vakte oppsikt da den norske barnemora Trudes betente tvangsadopsjonssak ble tatt til behandling i storkammeret i Den europeiske menneskerettsdomstol (EMD).

Den knusende dommen, som ble avsagt av 17 dommere i Strasbourg 10. september 2019, har allerede ført til store forandringer i norsk barnevern.

Nå er det altså falt ny dom mot barnevernet i storkammeret i Strasbourg, også denne gangen i en tvangsadopsjonssak.

EMD slår fast at Norge har krenket barnemoras menneskerettigheter.

EMD-STORM MOT NORGE: Den betente tvangsadopsjonssaken til barnemora Trude ble tatt til behandling i Menneskerettsdomstolen i desember 2015. Siden er ytterligere 43 norske barnevernssaker satt under lupen i Strasbourg. 10. september 2019 vant Trude mot Norge i EMDs storkammer. Video: Siv Seglem og Asle Hansen Vis mer

- Stor seier

Den somaliske barnemora Mariya Abdi Ibrahim kom til Norge som flyktning i begynnelsen av 2010 med sin lille baby. Da var hun 16 år gammel.

Barnet ble først fosterhjemsplassert, deretter tvangsadoptert bort til fosterforeldrene.

Kvinnen, som er muslim, motsatte seg sterkt at gutten hennes ble plassert i og seinere adoptert av en familie som tilhører et kristent trossamfunn.

Kvinnens advokat, Anna Lutina, som var til stede i rettssalen i Strasbourg, sier til Dagbladet at Norge er dømt av et enstemmig storkammer for brudd på artikkel 8 i Den europeiske menneskerettskonvensjon (EMK), som omhandler retten til familieliv.

- Jeg er fornøyd med at EMD enstemmig finner brudd på artikkel 8. Det er et alvorlig varselsignal til norsk barnevern at det er kommet to storkammerdommer med kort tids mellomrom, sier Lutina til Dagbladet.

Jusprofessor Mads Andenæs har bistått Lutina i saksforberedelsene for storkammersaken.

- Dette er en stor seier, sier han til Dagbladet.

KJEMPER: Mariya håper dommen i EMD vil åpne for at hun får treffe sin sønn igjen. Foto: Nina Hansen
KJEMPER: Mariya håper dommen i EMD vil åpne for at hun får treffe sin sønn igjen. Foto: Nina Hansen Vis mer

17. desember 2019 avsa EMD dom i saken, i kammer med sju dommere.

EMD slo også den gang enstemmig fast at barnevernets inngrep representerer en krenkelse av moras menneskerettigheter, og at tvangsadopsjonen, etter EMDs syn, er et brudd på Den europeiske menneskerettskonvensjon (EMK).

VANT OVER STATEN: Ken og Vibeke vant over staten i Strasbourg. Saken er den niende av hele 35 norske barnevernssaker som er tatt til behandling i Menneskerettsdomstol siden desember 2015. Reporter: Asle Hansen / Dagbladet Vis mer

Anket likevel

Etter å ha tenkt seg om, kom hun, i samråd med sin advokat, likevel til at hun skulle anke den enstemmige seieren til EMDs storkammer.

De var fornøyde med at domstolen fant krenkelse av EMK artikkel 8, som omhandler retten til familieliv, men de hadde også klaget Norge inn for brudd på EMK artikkel 9, som omhandler retten til religionsfrihet.

FLYKTNING: Mariya var analfabet da hun kom til Norge som 16-åring. Nå jobber hun som helsearbeider og drømmer om å bli sykepleier. .Foto: Nina Hansen
FLYKTNING: Mariya var analfabet da hun kom til Norge som 16-åring. Nå jobber hun som helsearbeider og drømmer om å bli sykepleier. .Foto: Nina Hansen Vis mer

- Vi mente at begrunnelsen domstolen ga ikke var god nok. Dette med retten til religionsfrihet ble ikke behandlet skikkelig. Domstolen valgte å absorbere artikkel 9 inn i artikkel 8, uttalte barnemoras advokat Anna Lutina til Dagbladet i fjor og utdypet:

- I anken til storkammeret fokuserte vi på artikkel 9. Det er ikke bare det kulturelle-, men også det religiøse aspektet vi snakker om. Vi mener det er behov for å trekke grenser for hvordan barnevernet skal regulere religionsutøvelse for foreldre og barn. Barnevernet må håndtere slike saker hver dag, så vi mener bestemt at denne saken har betydning ut over seg selv, noe EMD nå sier seg enig i, uttalte Lutina.

12. mai 2020 bestemte storkammerpanelet i Strasbourg at saken skulle tas til behandling.

I den ferske dommen fra EMDs storkammer slår domstolen fast at spørsmål om krenkelse etter EMK artikkel 9, som omhandler retten til religionsfrihet, i saker som denne må inngå i artikkel 8-vurderingene.

Norge dømmes til å betale Mariya 30 000 euro i erstatning for de krenkelsene hun er utsatt for.

BEHANDLES: Høyesterett behandlet tre barnevernssaker etter fem dommer mot Norge i Strasbourg. Vis mer

I påvente av fredagens storkammerdom, var en gjenåpningssak satt i bero i det norske rettsapparatet. Den prosessen vil nå gå videre. Målet for Mariya og advokat Lutina er at det på sikt vil være mulig for barnemora å ha noen form for kontakt med sin sønn igjen.

Barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp) har foreløpig ikke besvart Dagbladets henvendelse.

Mange dommer

Det er ikke lenge siden Norge sist ble dømt i barnevernssaker i Strasbourg.

To fellende barnevernsdommer ble avsagt mot Norge torsdag 25. november

DØMMER NORGE: Menneskerettsdomstolen i Strasbourg har i nyere tid dømt Norge i 14 barnevernssaker, Foto: Siv Johanne Seglem
DØMMER NORGE: Menneskerettsdomstolen i Strasbourg har i nyere tid dømt Norge i 14 barnevernssaker, Foto: Siv Johanne Seglem Vis mer

Disse sakene omhandler henholdsvis omsorgsovertakelse og tvangsadopsjon.

Med dagens dom i EMD er Norge dømt i 14 barnevernssaker i Strasbourg i nyere tid.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer