- Mark døde som patriot

PSKOV (Dagbladet): En kald marsmorgen kom døden til Zanaida Gansons hus. Da hun åpnet døra, og en ukjent divisjonssjef sto der og så på henne med en alvorlig mine, var ord overflødige. Men til tross for at døden rammet familien, mener Zanaida krigen i Tsjetsjenia er nødvendig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg skjønte med en gang hva det var. At Mark var død, sier Zanaida sakte. Major Mark Jentukhin ble 35 år, og døde i et av de blodigste slagene i Tsjetsjenia. Dødsbudskapet var kaldt og blottet for detaljer.

- Mark Jentukhin har lidd en patriotisk død, sa offiseren. Det var alt. Det var det verste øyeblikket i Zanaidas liv.

Mark ledet sin avdeling med fallskjermjegere da russerne stormet en høyde ved Ulus Kert. Men Mark og hans menn ble slått tilbake og omringet av tsjetsjenerne.

For ikke å bli tatt til fange av tsjetsjenerne ba han det russiske artilleriet som hadde stilling litt unna om å åpne ild, også mot sine egne. Han var redd han og hans menn skulle bli torturert og drept hvis de ble tatt til fange.

Mark har fått heltestatus for sin dramatiske beslutning, og ble tildelt medaljen "Helt av Russland" onsdag.

Putins krig

Det er håndteringen av krigen i Tsjetsjenia som har brakt fungerende president Vladimir Putin dit han er, og som gjør ham til storfavoritt i presidentvalget søndag. Derfor er det oppløftende for Putin at selv mennesker som rammes slik Zanaida gjør, fortsatt støtter krigen.

- Alle kvinner er på en nesten genetisk måte motstandere av krig. Men når man ser hva tsjetsjenerne har satt i gang, så skjønner man at krigen også er nødvendig, sier hun og henviser til terroraksjonene i russiske byer i august i fjor.

Hun sitter stille i svarte sørgeklær ved et bord med bilde av den døde og hans militære medaljer. Et lite alter er reist for den døde. Hun er stolt av svigersønnen Mark som ga selvmordsordren til artilleriet.

- Mark var modig og prinsippfast. Det er en trøst at han døde som patriot, men jeg ville mye heller hatt ham her ved bordet, sier hun. Datteren Leila er fortsatt i sjokk etter dødsbudskapet, og bortreist. Marks og Leilas datter Olja er ute. Verken hun eller Zanaidas mann orket å møte utenlandske journalister.

Hardt rammet

Byen Pskov et stykke sør for St. Petersburg er med side 200000 innbyggere hardt rammet av krigen. Minst 110 av byens unge menn har dødd på slagmarken i Tsjetsjenia. Nyhetsredaktør i byens største avis, Valerij Tsiganov, sier at det likevel ikke gjør at det er noen antikrigsstemning i byen.

- Det er kanskje et paradoks. Men til tross for massakrer og alle de døde, er det ingen mobilisering mot krigen her. Det er heller sånn at folk føler at de døde ikke må ha gitt sine liv forgjeves, for krigen må vinnes, sier han.

Ifølge myndighetene er litt over 1600 russiske soldater drept i krigen. Men organisasjonen Soldatmødrene hevder minst 4000 er døde. For Putin er det avgjørende at tapstallene er så lave som mulig, i hvert fall til etter valget søndag.