Mark forsøkte å drepe Rais. Nå ønsker offeret å redde gjerningsmannens liv

Rais Bhuiyan kjempet til siste slutt for å redde livet til Mark Storman. I kveld kom avgjørelsen om at henrettelsen vil bli utført som planlagt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Bhuiyan har i flere år kjempet for å stanse henrettelsen av mannen som skjøt ham i ansiktet. I kveld rant siste håp ut. Henrettelsen blir gjennomført som planlagt.

I dagene etter 11. september var Mark Stroman på hevntokt. Han jaktet på personer med arabisk utseende.

Stroman skjøt og drepte to personer. En tredje person ble skutt i ansiktet, men overlevde. Mark Stroman skulle etter planen henrettes for ugjerningene i Texas klokka 18 lokal tid.

Én mann har hele veien kjempet for å redde livet hans. Overraskende nok er det mannen som Stroman forsøkte å drepe. Rais Bhuiyan (37) ble skutt i ansiktet. Han er i dag blind på ett øye.

Henrettelsen gjennomføres - Jeg tilga Mark Stroman for det han gjorde mot meg for mange år siden. Jeg hatet ham aldri. Jeg hatet aldri Amerika for hva som skjedde meg meg. Jeg mener han var uvitende, og ikke i stand til å skille mellom rett og galt, sier Bhuiyan i en video han har laget i forbindelse med arbeidet for å få stanset henrettelsen. 

Like etter klokka 18 lokal tid (23 norsk tid) opplyste den føderale dommeren Lea Yeakel at livet til Stroman ikke vil bli spart, og at henrettelsen blir gjennomført som planlagt.

Yeakel begrunnet avslaget med Bhuiyan etter loven ikke har myndighet til å blande seg inn i saken. Bhuiyans advokater opplyste imidlertid tidligere i dag at de kom til å anke saken om ikke henrettelsen ble utsatt.

Skjøt ham i ansiktet Den 21. september kom Stroman inn på bensinstasjonen hvor Bhuiyan jobbet. Han var bevæpnet og rettet våpenet mot ansiktet til 37-åringen.

- Han spurte meg hvor jeg var fra. Spørsmålet virket rart å stille under et ran. Jeg svarte «Unnskyld?» Idet jeg snakket, kjentes det ut som om tusen bier stakk meg i ansiktet. Så hørte jeg en eksplosjon, sier han.

Han så ned på gulvet, og så blodet fosse fra hodet hans.

- Jeg tenkte: Hvis jeg ikke later som om jeg er død, vil han skyte meg igjen, sier Bhuiyan.

Skrøt til politiet Og det var nettopp det han gjorde. Noe som reddet livet hans.

Stroman skrøyt av det han hadde gjort da han ble pågrepet av politiet. Han holdt også et amerikansk flagg opp i rettsalen, og viste tommelen opp inn i kameraet. Det later ikke til å plage Bhuiyan.

Han har fortsatt et håp til det siste om at henrettelsen vil bli stanset.

- Denne kampanjen handler om tilgivelse, toleranse og heling. Vi skal ikke sitte fast i fortida. Vi må bevege oss framover. Hvis jeg kan tilgi mannen som forsøkte å ta mitt liv, kan vi alle i fellesskap jobbe mot å tilgi hverandre, se framover og skrive en ny historie for tiårsjubileumet til 11. september-angrepet, sier han til BBC.

- Inspirerer meg Da BBC besøkte Stroman denne uka, var han tilsynelatende en angrende synder.

- Jeg hadde en dårlig oppvekst, og jeg grep fatt i tanker som var basert på uvitenhet. Jeg vil ikke lenger være dette hatet, jeg vil være meg selv, sier Stroman.

- Uansett hva jeg sier eller gjør vil det ikke endre det faktum at alle mistenkeliggjør muslimer. Hvis du går om bord i et fly og ser en muslim, kommer du til å følge med på den personen, selv om du ikke ønsker det. Det er andre tider nå. Men det er ikke riktig å skape en slik sterotypi, og jeg er den første til å innrømme at jeg gjorde akkurat det.

Han sier han har stilt seg spørsmålet om han selv kunne tilgitt en person som hadde skutt ham i ansiktet. Han sier han ville ha funnet det vanskelig.

- Jeg forsøkte å drepe ham, og nå forsøker han å redde livet mitt. Denne mannen inspirerer meg, sier Stroman.

PÅ HEVNTOKT:  Mark Stroman sier rett før henrettelsen at han selv ville funnet det vanskelig å tilgi en person som hadde skutt ham i ansiktet. Her er et bilde hentet fra en overvåkningsvideo som viser angrepet hans.
PÅ HEVNTOKT: Mark Stroman sier rett før henrettelsen at han selv ville funnet det vanskelig å tilgi en person som hadde skutt ham i ansiktet. Her er et bilde hentet fra en overvåkningsvideo som viser angrepet hans. Vis mer