Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Cambridge Analytica-skandalen:

Mark Zuckerberg legger seg flat: - Det var min feil og jeg beklager

Facebook-sjefen sier selskapet burde ha gjort mer for å hindre misbruk av det sosiale nettverket.

HØRING I FLERE DAGER: Facebook-sjef Mark Zuckerberg etter et møte med senator Bill Nelson i Energi- og handelskomiteen i Representantenes hus mandag 9. april. Foto: Alex Wong/Getty Images/AFP/Scanpix
HØRING I FLERE DAGER: Facebook-sjef Mark Zuckerberg etter et møte med senator Bill Nelson i Energi- og handelskomiteen i Representantenes hus mandag 9. april. Foto: Alex Wong/Getty Images/AFP/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mark Zuckerberg, grunnlegger og direktør for Facebook, uttalte i dag i kongressen at selskapet burde ha gjort mer for å hindre misbruk av Facebook-brukernes personlige informasjon.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters kom uttalelsene i forbindelse med Zuckerbergs møter i flere av kongressens komiteer de nærmeste dagene. Zuckerberg må blant annet svare på spørsmål knyttet til det sosiale nettverkets rolle under det amerikanske valget i 2016.

Facebook har vært i hardt vær siden Cambridge Analytica-skandalen ble kjent i midten av mars.

Analysebyrået Cambridge Analytica hadde stjålet personopplysninger fra millioner av Facebook-brukere. Analysene av datamaterialet ble seinere solgt til blant annet Donald Trumps valgkampstab.

– Jeg er ansvarlig

– Vi hadde ikke en bred nok oversikt over ansvaret vi hadde. Det var en stor feil. Det var min feil, og jeg er lei meg for det. Jeg startet Facebook, jeg driver selskapet og jeg er ansvarlig for hva som skjer her, uttalte Zuckerberg i Energi- og handelskomiteen i Representantenes hus mandag.

Det viktigste på agendaen under de planlagte høringene på Capitol Hill er Facebooks innrømmelse om at opptil 87 millioner Facebook-brukere kan ha blitt berørt.

Dette gjelder i første omgang amerikanere, men også brukere i andre land. 17 nordmenn har lastet ned appen som har gitt Cambridge Analytica tilgang til private opplysninger. Teller man med Facebook-venner kan det potensielt dreie seg om 37 550 nordmenn.

Onsdag redegjorde Facebooks teknologisjef Mike Schroepfer i en bloggpost på Facebooks hjemmesider at selskapet mandag 9. april ville opplyse alle sine 2,2 milliarder brukere om de kan ha blitt rammet av Cambridge Analytica-skandalen. De vil også fortelle deg hvilke apper du bruker og informasjonen disse appene har om deg.

– Vi vil vise folk en lenke på toppen av deres nyhetsfeed så de kan se hvilke apper de bruker og hvilken informasjon de har delt med disse appene. Folk vil også få muligheten til å slette apper de ikke lenger vil ha. I denne prosessen vil vi også fortelle folk om deres informasjon er blitt upassende delt med Cambridge Analytica, skriver han.

«Fake news» blir tema

Det er også ventet at Zuckerberg må svare på enda flere spørsmål knyttet til valget i 2016.

– Det er klart for oss at vi ikke har gjort nok for å hindre spredning av falske nyheter, utenlandsk innblanding i valgkampen og spredning av hat, uttalte Zuckerberg i dag.

Etter den amerikanske valgkampen i 2016 er det blitt påstått at Russland har brukt sosiale medier til å påvirke den amerikanske valgkampen.

– Å beskytte nettsamfunnet vårt er viktigere enn å maksimere fortjenesten, sa Zuckerberg.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling