Markant økning i antall arbeidsulykker i fjor

I alt 63 personer døde i arbeidsulykker i fjor, opplyser Arbeidstilsynet. Det er en markant økning i antall arbeidsulykker med dødelig utgang det siste året.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Til sammenlikning omkom 64 personer i dødsulykker i 1997, men hele 23 av disse var knyttet til gruveulykken i Barentsburg.

- Til tross for økt fokus på helse, miljø og sikkerhet de siste årene, er nedgangen i antall dødsulykker uteblitt. Dette er tragisk særlig når vi vet at de fleste kunne ha vært unngått dersom arbeidstakerens sikkerhet hadde vært prioritert, sier direktør i Arbeidstilsynet Ivar Leveraas.

Byggebransjen

Som tidligere er det bygge- og anleggsbransjen og transport og lagerbransjen som har de fleste dødsulykkene. I 1998 døde 12 arbeidstakere på jobb i bygge- og anleggsbransjen og 11 i transport- og lagerbransjen. I bygge- og anleggsbransjen dominerer fallulykkene, mens det i transport- og lagerbransjen er trafikkulykker som er årsaken til de fleste dødsfallene.

Frykter

Arbeidstilsynet frykter at tallene i transportbransjen kan være enda høyere fordi politidistriktene har ulik praksis når det gjelder å varsle Arbeidstilsynet ved trafikkulykker.

Jordbruket er tilbake blant de mest belastede næringene etter to år med lave ulykkestall. I alt 10 personer døde i arbeidsulykker innen jordbruket i fjor mot fire i 1997.

Halvparten av ulykkene skjedde i forbindelse med bruk av traktor og de fleste var over 60 år.

(NTB)