Hetsen mot Lan Marie Berg:

- Marked for å være drittsekk

Retorikkekspert Kjell Terje Ringdal tror den typen trusler som nå etterforskes mot Lan Marie Berg, er kommet for å bli. - Ikke får de spise biff og ikke får de parkert, sier han om mennene som skriver hetsende kommentarer.

ETTERFORSKNING: Onsdag varslet Oslo politidistrikt videre etterforskning av trusler mot Lan Marie Berg. Foto: Vidar Ruud / NTB
ETTERFORSKNING: Onsdag varslet Oslo politidistrikt videre etterforskning av trusler mot Lan Marie Berg. Foto: Vidar Ruud / NTB Vis mer
Publisert

Oslo politidistrikt besluttet onsdag å opprette etterforsking av ytringer som MDG-politiker Lan Marie Berg er blitt utsatt for den siste tida.

Retorikkekspert Kjell Terje Ringdal sier til Dagbladet at han mener Lan Marie Berg er «det perfekte offeret» for denne typen ytringer.

- Når det gjelder Berg er det en rekke omkringliggende faktorer som gjør at dette blir en rasistisk-liknende molotovcocktail, sier Ringdal til Dagbladet.

- Hun er kvinne, vellykket, har makt og et asiatisk utseende - som gjør henne til en «liksom-innvandrer» - og blir dermed et symbol på makten som skal frarøve avmakten all goden, utdyper han.

Makt mot avmakt

Dagbladet har forelagt flere eksempler på netthets mot Berg og andre MDG-politikere for Ringdal. Bilpolitikk og reaksjoner mot MDGs ønske om å redusere kjøttforbruket er blant temaene som går igjen.

- Her er det de maskuline verdiene som «kjøtt» og «parkeringsplasser» som blir ofrene. Det er makt mot avmakt, sier Ringdal og fortsetter:

- Og det er ikke bare rasisme, men også et avmaktens stønn. For her er trolig «kjøtt» og «bil» utslagsgivende. Makten rammer den frie mannen, som plutselig blir bundet fast i regler, forordninger og krav, som han ikke klarer å oppfylle.

Ringdal understreker at han tror det først og fremst er menn som ytrer seg hatefullt mot personer som Berg.

- Ikke får de spise biff og ikke får de parkert. For mange menn som lever av å kjøre bil oppleves det nok som fryktelig frustrerende at Bergs makt blir en inngripen i deres profesjonelle og private liv, sier han.

RETORIKKEKSPERT: Kjell Terje Ringdal. Foto: Morten Holm / Scanpix
RETORIKKEKSPERT: Kjell Terje Ringdal. Foto: Morten Holm / Scanpix Vis mer

Kjønnsforskjeller

- Du mener det er tydelig kjønnsforskjeller her?

- Ja, og nå er vi langt inne i biologien, men generelt blir menn sintere og mer fysiske en kvinner.

Ringdal mener det også er en forskjell i språket menn og kvinner benytter når de ytrer seg hatefullt på nett - at menn generelt blir mer sinte, mer aggressive og mer truende enn kvinner.

- Det jeg har sett er at mennene skriver at de vil straffe kvinner, piske henne - og noen tar også til orde for at de vil begå voldtekt. Det hele er en guffen lapskaus, og jeg tror få kvinner ville sagt det samme, mener han.

Avstand

- Hvorfor mener du at det er slik?

- Det kan godt tenkes at dette er en melding de sender mens de sitter rasende i pausen av en fotballkamp, uten å tenke så mye mer over det. Jeg tror de færreste faktisk ville utført det de truer med.

- Hva tror du er grunnen til at det er lettere å skrive det, kontra å si det?

- Fordi det er avstand, svarer Ringdal.

- Forstår ikke den det gjelder at budskapet eller trusselen likevel når fram?

- Det er noe i det at mange er litt drøyere og kjipere når det er avstand. Man sier kanskje ikke det samme til noen man står i samme heis med. Nærhet skaper mer kontroll - og anstendighet, mener retorikkeksperten.

- Et marked

- Hvordan kan vi få en stopper for dette?

- Her er det ikke mye håp, altså. Det er et marked for å være drittsekk. Nå skal det sies at de aller fleste er, og oppfører seg ordentlig, og at det er de færreste som skriver truende meldinger.

- Samtidig vet vi at det er drøye 60 000 mennesker i Norge som har så tvilsomme holdninger til kvinner, miljøpolitikk og byregulering, at det gjør vondt å lese det, hevder han, og viser til Facebook-gruppa «Vi som er totalt imot MDG», der mye av hetsen mot Lan Marie Berg er blitt publisert.

ØKER: Matt Hancock, Storbritannias helseminister, informerte torsdag om at smitten i landet nå øker. Han fortalte samtidig at opp mot 3 av 4 tilfeller er den indiske mutasjonen. Video: Ap Vis mer

Han mener utviklingen, ikke bare i kommentarfeltene, men også i politikken generelt, går i gal retning når det gjelder anstendighet og respekt for de man er uenige med.

- Fra å ha gått fra at man søkte å finne en løsning, er det nå «kred» med krangler. Det har gått så langt at det har blitt en underholdning av det. Debatter med klare fronter har på en måte blitt det morsomste, sier han.

Facebook-gruppe svarer

Administrator Isabel Olsen Helgesen i Facebook-gruppa «Vi som er totalt imot MDG» er forelagt Ringdals kommentar.

Hun sier at ikke alle medlemmene i gruppa er like aktive, og at mange bare leser andres innlegg.

- Det som gjør at det blir så mye er at enkelte medlemmer skriver flere ting, og det er ofte de samme personene, sier hun til Dagbladet.

Hun svarer følgende på Ringdals karakteristikk av gruppa:

- Jeg er enig i at det gjør vondt å lese, for mange av innleggene viser ikke respekt for personene som utarbeider politikken. Det er lov å være uenig, men da bør man være uenig på en saklig måte.

- Hvordan synes du man burde gjøre det da?

- Å ikke ta det ut over enkeltpersoner, men heller si hvorfor man er uenig og begrunne svaret sitt. Det er ikke personen, det er politikken vi er imot.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer