Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Marked og makt

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagens Næringsliv tar oss i skole etter at vi i forrige uke fant en pussig inkonsekvens i avisas syn på offentlige og private monopoler. Vi har ikke lest avisa grundig nok. Vi har derfor et «forbedringspotensial for» «internopplæring i tekstanalyse». Det er selvsagt det rene vås, for å bli i Dagens Næringslivs ordbruk. Saken er vel snarere at vi er uenige. Der vi har en pragmatisk holdning til marked og plan, er Dagens Næringsliv ensidig markedsliberalist.

I alle fall er vi uenige om behovet for samarbeid mellom det politiske liv og næringslivet. Det er 150 års tradisjon for et nært samarbeid mellom de to sfærene i norsk samfunnsliv. I dette miljøet har det framstått «nasjonale strateger». Samarbeidet har sikret sosial og geografisk utjevning, og har bidratt til å svekke ekstreme utslag som følger av konjunkturkrisene og markedskreftenes ensidige vekt på profitt. I motsetning til Dagens Næringsliv mener ikke vi at krisa i verftsindustrien eller fiskeindustrien nå skyldes for mye politikk og for lite marked. Snarere tvert imot.