Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Marked og politikk

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Statsviteren Bent Sofus Tranøy hadde et generaloppgjør med «markedets mørkemenn» i Dagbladet fredag. Som ideologiens fremste representanter holder han fram Siv Jensen, Trygve Hegnar, Gunnar Stavrum og Kåre Valebrokk. Med søvngjengeraktig automatikk forklarer de oss at hvis vi bare henviser de mellommenneskelige forholdene til markedet, er alle sorger slokket.

• Man kan forklare denne religiøse troen på markedet med nordmenns ubendige trang til å geråde ut i ekstremiteter, et fenomen allerede Ludvig Holberg kommenterte. Men en ting er fundamentalistene, verre er det med medløperne som er strategisk plassert i akademia, de offentlige byråkratiene og i politikken. For det som virkelig er oppsiktsvekkende med den store ideologiske strømkantringen er jo at den gikk så glatt og at det var sosialdemokratene som gikk i spissen for den. Den nye staten ble gjennomført med Arbeiderpartiets samfunns- og handelsøkonomer i en nøkkelrolle. Lekende og lett tok de spranget fra plan til marked.

• Valget i fjor høst var et signal fra velgerne om at politikkens tilbaketrekking ikke er applaudert av et klart og stabilt flertall. Men det er som om den rød-grønne regjeringen ikke tror på valgets tale. Fornyelsesdepartementet, som må være en viktig drivkraft for en tilbakevending til politikken, later fortsatt til å drive for de ideologiske vinder som har blåst de siste par tiår. Og næringsministeren har like lite i verktøykassa som før.

• En hovedårsak til at den angloamerikanske anti-stat-ideologien har slått så lett igjennom er at de norske sosialdemokratene har vært så lite ideologisk orientert. Deres overideologi var økonomisk vekst, og staten var en teknisk innretning for å nå målet. De har glemt at i det norske system har staten spilt en sentral rolle som ivaretaker av det felles vel helt siden midten av 1800-tallet. Derfor har de økonomisk motiverte reformene både i undervisning, helse og forskning gått nesten motstandsløst igjennom.

• Den rød-grønne regjeringen har nå vel tre år på seg til å vise at den mente alvor med sin ideologiske snuoperasjon. Den kan jo starte med å lese Bent Sofus Tranøys bok «Markedets makt over sinnene».

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media