- Markedet frykter internasjonal bankkrise

Oslo Børs stupte etter åpning fredag, på linje med børser verden over.

STUPTE: Oslo børs stupte da den åpnet i dag. Foto: TORBJØRN BERG / DAGBLADET
STUPTE: Oslo børs stupte da den åpnet i dag. Foto: TORBJØRN BERG / DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo Børs stupte etter åpning fredag, på linje med børser verden over.

- Markedet frykter internasjonal bankkrise, sier sjefanalytiker Erik Bruce.

Nedgangen på børsene skyldes frykt og bekymring for at problemene i gresk finanssektor skal smitte over til Spania og føre til at folk løper til bankene og tar ut alle sparepengene sine, også kalt «bank run» blant økonomene. En slik utvikling kan være et første skritt mot en ny internasjonal bank- og finanskrise som heller ikke Norge slipper unna, ifølge sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Capital Markets.

- Det er frykt for at Hellas skal si nei til ytterligere innstramminger, og dermed øke sannsynligheten for at landet går ut av eurosamarbeidet. Da vil dagens innskudd i euro bli konvertert til drakmer og trolig synke kraftig i verdi, sier Bruce til NTB.

Derfor vil mange ønske å sikre oppsparte verdier før det er for sent.

Bruce påpeker at anslagsvis 30 prosent av bankinnskuddene i Hellas allerede er tatt ut av kunder som vil begrense sine tap. I Spania ser man at det samme kan være i ferd med å skje der.

Mulig eurokollaps Oslo Børs åpnet dagen med et fall på rundt 2,3 prosent fredag, da børser internasjonalt falt i tilsvarende størrelsesorden. Ved børsslutt fredag endte hovedindeksen på 388,59 poeng. Det er den laveste sluttnoteringen så langt i år.

Tokyo-børsens Nikkei 225-indeks falt med 3,25 prosent og endte på 8.611,31 poeng, mens den bredere Topix-indeksen gikk ned 2,89 prosent til 725,54 poeng.

- Vi kan ikke utelukke det verst tenkelige scenarioet - at eurosamarbeidet kollapser fullstendig, etter at den greske krisen har smittet over på Spania, Italia og Portugal, og at det verken er nok penger eller vilje til å redde dem. Da vil det bryte ut ordentlig kaos i finansmarkedene igjen, sier Bruce og trekker parallellene så langt tilbake som til depresjonen på 1930-tallet.

- Betydelig risiko Sjeføkonom Knut-Anton Mork i Handelsbanken Capital Markets deler Bruces analyse og sier til DN.no at «risikoen for 'bank run' er betydelig».

- Nå benektes det stadig av spanske banker og spanske myndigheter at det skal være noe på gang. Det at det må benektes, er ikke noe godt tegn, sier han.

Og blir europeisk finanssektor rammet av krise, slipper ikke den norske unna, fordi den må ut av landet for å hente penger. Den norske økonomien er dessuten svært avhengig av at oljeprisen holder seg på et høyt nivå, påpeker Bruce.

Kollaps i europeisk økonomi vil trolig føre til et kraftig fall i oljeprisen, som vil ramme Norge hardt, ifølge Bruce.

- Ikke så dramatisk Sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank 1 Gruppen derimot tviler på at en gresk euro-exit vil by på dramatikk. Hun tror mye av arbeidet med å begrense smitteeffekten allerede er gjort. Ubegrenset likviditet til bankene vil forhindre bankkrise, og mange investorer har allerede gjort tilpasninger og nedskrevet sine verdier, skriver hun i en fersk analyse.

Hun venter en kraftig økning i konkurser hvis Hellas forlater euroen, særlig blant dem som har gjeld i euro. Men eksportbedriftene vil få inntekter i euro, kan betale gjelden i drakmer og få drahjelp av inflasjon til å redusere deler av realgjelden.

Inflasjon vil dessuten bidra til å svekke importen og vri konsumet i retning innenlandsproduserte varer og bedre handelsbalansen over tid, tror hun.

(NTB)