Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Markedet tviler på Bondevik

Manglende tillit i markedet til regjeringens innstrammingsevne kan forklare svekket kronekurs, sa sentralbanksjef Kjell Storvik i går, etter at Norges Bank nok en gang satte opp renta til bankene. Dagslånsrenta er nå oppe i 7,50 prosent.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sentralbanksjefen forsikrer at renteøkningen har sitt grunnlag i utviklingen i penge- og valutamarkedet. Han avviser at beslutningen er uttrykk for manglende tillit til det politiske systemets evne til å kjøle ned økonomien. Men Storvik beklager samtidig at regjering og storting ikke strammet inn tilstrekkelig verken i fjor eller i vår, og sier at sviktende tillit til regjeringen i markedet kan forklare svak kronekurs.

Dette kan ikke oppfattes som noe annet enn et spark til regjeringen fra Norges Bank.

Sviktende tillit

- Beslutningen om å sette opp renta er utelukkende myntet på valutasituasjonen. Men så kan man fundere på hvorfor kronekursen har svekket seg. Lavere oljepris er nok ett moment, sviktende markeder for den råvarebaserte eksportindustrien et annet. Og så kan manglende innstramming i finanspolitikken være et element som påvirker markedet. Men dette er ikke bygd inn i vår beslutning, sier Storvik.

Han understreker at han ikke vil være dommer over politiske beslutninger, men slår fast at det hadde gått bedre for norsk økonomi dersom de politiske myndighetene hadde fulgt Norges Banks råd.

- De innstrammingene vi anbefalte for 1997 og 1998, er ikke fulgt opp. Vi hadde vært bedre stilt om de rådene hadde blitt fulgt, sier Storvik.

Ulik oppfatning

Sjefen for Norges Bank og sjefen for landets regjering sender nå ut to forskjellige signaler: Statsminister Kjell Magne Bondevik sa til Dagbladet i går at det må en viss innstramming til i høst, men at den bør ikke være så stor at den forsterker en nedgangstendens. Bondevik viste til at renteoppgangen har sørget for en viss nedkjøling i økonomien, noe som har redusert behovet for innstramming.

Storvik understreker sterkt at det et behov for et stramt budsjett til høsten, og avviser at renteoppgangen har fungert nedkjølende.

- Det har ikke vært noen massiv renteøkning. Renteoppgangen vi har hatt i sommer på en og en halv prosent har bare ført oss tilbake til der vi var for halvannet år siden. Renta ble satt lavt i 1996- 97, og er siden bare justert tilbake til et normalnivå, sier Storvik. Han vil ikke si at konjunkturene har passert toppen.

Boligprisene

- Her er det viktig å være presis. Vi kan se tegn til konjunkturnedgang i eksportindustrien. Men i skjermet sektor går det for fullt. Der er aktiviteten fortsatt høy, sier Storvik.

Bondevik viste i går til utflating av boligprisene som et tegn på noe kjøligere temperatur i norsk økonomi. Storvik derimot tviler på noen stor tilbakegang i boligprisene.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!