LURT: 3000 norske kunder har kjøpt dunjakker markedsført med fuskepels. Etter kundekommentarer på Facebook innrømmer produsenten at pelsen er ekte. Foto: Brandsdal of Norway
LURT: 3000 norske kunder har kjøpt dunjakker markedsført med fuskepels. Etter kundekommentarer på Facebook innrømmer produsenten at pelsen er ekte. Foto: Brandsdal of NorwayVis mer

Markedsførte ekte pels som fuskepels

3000 nordmenn har blitt lurt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Brandsdal of Norway har markedsført dunparkaser med fuskepels. Nå viser det seg at de 3000 solgte jakkene har ekte pels på kragen.

- Vi bestilte jakker med fuskepels fra Kina, forteller Einar Brandsdal, daglig leder i Brandsdal of Norway. Han forteller at det må ha skjedd en feil som gjorde at kineserne sendte jakker med ekte pels til Norge.

Ingen kontrollerte - Det er kanskje utrolig at vi ikke har oppdaget det tidligere, men vi mottar fire containere med varer hver dag. Ingen tenkte på å at vi måtte sjekke at det faktisk var falsk pels på jakkene, sier Brandsdal.

Firmaet ble gjort oppmerksom på feilen via kunder på sin Facebook-side. I et kommentarfelt skriver flere kunder at de har tatt "branntesten" på pelsen.

"Jeg dro ut et par hår og brente dem. Det tok fyr og lukta slik som brent hår. Hadde det vært juks ville det smelta og lukta smelta plast.", skriver en kunde.

Kun to vil returnere Brandsdal of Norway avslo først anklagene, men etter økt press fra sine kunder undersøkte de fakta, og fikk bekreftet at pelsen var ekte.

Firmaet har nå sendt ut e-poster til de 3000 som har kjøpt jakken, der de får tilbud om å returnere jakken og få hevet kjøpet.

- E-posten ble sendt ut i går morges. 30 timer seinere har kun to stykker takket ja til å returnere. Det er veldig overraskende, sier Brandsdal.

Han forteller at kvalitetsmessig er ekte pels bedre enn fuskepels så på den måten har kundene fått en bedre produkt, men han syns det er forferdelig for kunder som er imot ekte pels.

Fortsetter salget - Vi kan ikke annet enn å beklage, og love å bli flinkere i fremtiden, sier Brandsdal.

Han forteller at jakken snart er utsolgt, men at de vil fortsette salget av de resterende jakkene. Nå skal de markedsføres med ekte pels.

- Vi kan ikke bare kaste dem. Skaden er allerede gjort. Dyrene får ikke livet tilbake. Da kan heller de som ikke liker pels la være å kjøpe dem, sier den daglige lederen.

Bedriften har ikke tatt stilling til videre innkjøp, så om det blir fuskepels eller ekte pels neste vinter er foreløpig uvisst. Brandsdal venter nå på svar fra leverandøren om hvilken dyrepels som er benyttet.

Jakkene som returneres vil bli gitt til veldedighet.

Advarer Dyrevernalliansen gikk i går ut både på Facebook og Twitter og advarte mot å kjøpe de aktuelle jakkene.

- Vi er forferdet over at de selger ekte pels og lurer kundene. Kundene tror de kjøper noe bra, men de får dyremishandling med på kjøpet, sier informasjonskonsulent i Dyrevernalliansen Hilde Valbjørn Hagelin.

Hun mener Brandsdal of Norway burde slutte med salget umiddelbart og returnere jakken til produsenten.

Dyr blir torturert - Hvis ikke vil produsenten skaffe flere på grunn av etterspørselen, og flere dyr blir drept og torturert. Det er viktig at de får inn kontrollrutiner hvis de vil bli tatt seriøst, sier Valbjørn Hagelin.

Brandsdal of Norway forteller ikke hvor i Kina pelsen er produsert, men Valbjørn Hagelin forteller at dyremishandling ofte er ekstra ille i Kina.

- Det er eksempler på at dyr blir flådd levende, sier kommunikasjonskonsulenten.

Vil gi råd Dyrevernalliansen håper nå at Brandsdal of Norway kontakter dem så de kan bli med på «Pelsfri policy».

Oppi det hele ser Valbjørn Hagelin noe positivt i at så mange har engasjert seg på Facebook.

- Dette viser at fuskepels selger bedre enn ekte pels.

FORFERDET: Hilde Valbjørn Hagelin i Dyrevernalliansen håper flest mulig returnerer jakkene. Foto: Iselin Linstad Hauge/Dyrevernalliansen
FORFERDET: Hilde Valbjørn Hagelin i Dyrevernalliansen håper flest mulig returnerer jakkene. Foto: Iselin Linstad Hauge/Dyrevernalliansen Vis mer