Markedsplass til besvær

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Oslo kommune vil sammen med politiet bryte opp rusmiljøene i Oslo sentrum. Det er omsetningen av narkotika på Plata som skal vekk. Byråd for velferd og sosiale tjenester, Margaret Eckbo, skriver i en kronikk i Dagbladet at kommunen nå har bygd opp lavterskeltilbud som gir narkobrukerne nye og bedre oppholdssteder. Her serveres det mat og ytes helsetjenester og sosial omsorg. Det harde kriminelle omsetningsmiljøet, det Eckbo kaller «stormarkedet» på Plata, vil kommunen ikke lenger tillate blir opprettholdt.

Det er ikke vanskelig å være enig med Eckbo i prinsippet. Internasjonal forskning viser at en god ruspolitikk også handler om å sprenge de etablerte omsetningsmiljøene på gateplan der brukerne under oppsikt fra politiets overvåkingskameraer kan handle stoff, innta sine doser, leve og kanskje dø, eventuelt reddes av overdoseteamet, i en slum som utvikler sin egen justis på siden av samfunnet rundt. Forutsetningen for å lykkes er at det finnes tilrettelagte steder og felttilbud som setter brukerne og samfunnet i kontakt med hverandre i stedet for å skyve brukerne lenger ut.

Det er derfor vi har stilt oss kritiske til narkotikapolitikken som har vært mest opptatt av å skjerpe straffene. Oslo kommune har ingen ærerik historie å se tilbake på når det gjelder tiltak for rusmisbrukere. Likevel holder kommunen i samarbeid med frivillige og ideelle organisasjoner på å skaffe byen et lavterskeltilbud som kan bety et bedre liv for mange av misbrukerne. Det innebærer at myndighetene erkjenner at målet ikke må være rusfrihet, men at brukerne trenger en felttjeneste som er nær gateplanet. Men fortsatt har vi langt igjen. Og når åpner sprøyterommet?

Vi skjønner at kommunen ikke ønsker alle slags veldedige amatører i sving på Plata. Men en styrt avvikling her vil ha midlertidige konsekvenser. Markedsplassen vil bare flytte seg, inntil forargelsen igjen øker når handelen blir for synlig et annet sted. Professor Nils Christie har foreslått å flytte den til apotekene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer