- Markerer slutten på en rungende gave

Romferja Endeavour landet for aller siste gang.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter totalt 248 omløp rundt jorda og 10 477 185 km på tripptelleren er det slutt for romferja Endeavour.

I ly av nattemørket og med seks astronauter om bord, gled det aldrende fartøyet i dag inn for sin siste landing på Kennedy Space Center (KSC) i Florida, etter et 16 dager langt oppdrag til Den internasjonale romstasjonen (ISS). Dette er den nest siste turen noensinne med de amerikanske romferjene.

- Landingen markerer slutten på en rungende gave med dette utrolige fartøyet. Det vil bli husket, sa bakkekontrollen til kommandør Mark Kelley - ektemannen til kongresskvinne Gabrielle Giffords som ble hardt skadd i et attentatforsøk - etter at fartøyet sluttet å rulle.

Tidlig neste år legger den ut på sin aller siste reis, på ryggen til en Boeing 747 jumbojet, for å gli inn i pensjonisttilværelsen som museumsgjenstand ved California Science Center i Los Angeles.

Endeavour leverte blant annet reservedeler samt partikkelfysikkeksperimentet Alpha Magnetic Spectrometer (AMS) til ISS.

Et av AMS' formål er blant annet å søke etter den såkalte mørke materien, et mystisk og ukjent stoff som forskere tror utgjør mesteparten av massen i universet.

Samtidig som Endeavour trillet ned rullebanen, har romferja Atlantis nettopp blitt ferdig med sin 5,5 km ferd fra den enorme servicehallen Vehicle Assembly Building (VAB) til oppskytingsplattformen. Den foreløpige oppskytningsdatoen for NASAs siste romferjetur er satt til 12. juli.