POSØR:  Russlands visestatsminister Dmitrij Rogozin var rask med å legge ut et bilde av seg fra Svalbard Lufthavn Longyearbyen på sin egen Twitter-profil.
POSØR: Russlands visestatsminister Dmitrij Rogozin var rask med å legge ut et bilde av seg fra Svalbard Lufthavn Longyearbyen på sin egen Twitter-profil.Vis mer

- Markering i kampen om Nordpolen

Mener ekspert om lynvisitt fra Russlands visestatsminister. UD kaller ambassadør inn på teppet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Utenriksdepartementet har kalt Russlands ambassadør i Norge inn på teppet mandag for å få en forklaring på hvorfor den russiske visestatsministeren Dmitrij Rogozin plutselig dukket opp i Longyerbyen på Svalbard i går, melder TV2.

Allerede lørdag kveld ba UD om en orientering fra den russiske ambassaden om det uvarslede besøket fra visestatsministern som står på en liste som «uønsket» i Norge på grunn av de norske sanksjonene i forbindelse med Russlands rolle i Ukraina-konflikten.

- Eneste mulighet for å komme til Longyearbyen og Svalbard med ordinært rutefly, er via flyplass på det norske fastlandet. Gjennom Svalbard-traktaten har russerne adgang til å fly charter- eller privatfly rett til Svalbard.

Ikke ulovlig, men uønsket
- Sånn sett har det ikke skjedd noe ulovlig, men norske myndigheter vil likevel ha en forklaring få hvorfor besøket ikke var varslet, sier kommunikasjonssjef Frode O. Andersen i Utenriksdepartementet til Dagbladet.

Det var nettstedet Barents Observer som først meldte om det russiske ministerbesøket i går og at Rogozin er dratt videre til Nordpolen etter en tur innom det russiske samfunnet på Svalbard.

- Stor i kjeften
Russland-eksperter ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) og Fridtjof Nansen Institutt (FNI) er ikke overrasket over den uvarslede russiske lynvisitten fra Kreml.

- Rogozin er aktiv i sosiale medier, kjent for å være stor i kjeften og for å provisere. Han vet hva han gjør og vil trolig tøffe seg ved å vise at han kan tøye strikken litt ekstra, sier seniorforsker Jakub M. Godzimirski ved NUPI til NTB.

Han understreker at han ikke kjenner hensikten med turen, eller omfanget av hele regelverket som styrer innreise til Svalbard. Han tror uansett at hendelsen ikke vil ha mye å si for forholdet mellom Norge og Russland.

- Forholdet mellom landene er endret av helt andre grunner. Dette vil trolig ikke få store konsekvenser, sier NUPI-forskeren.

- Kampen om Nordpolen
- Dette er markeringspolitikk. Russerne har levert og skal levere krav til sokkelkommisjonen, og det må sees i lys av «kampen om Nordpolen», sier FNI-forsker og Russland-ekspert Jørgen Holten Jørgensen til Svalbardposten.

President Vladimir Putin har utnevnt visestatsministeren til leder av den russiske kommisjonen for utvikling av Arktis - også med militært ansvar.

- Da er det ikke unaturlig at han i en slik fase hvor han prøver å gjøre seg kjent med Arktis, men det er jo spesielt. Han er veldig glad i markeringer. Men han gjør jo ikke i dette i et vakum, det må jo være gjort i samråd med hans politiske ledelse, framholder Jørgen Holten Jørgensen overfor Svalbardposten.

- Som planlagt
«North Pole. Our Station-2015. Anniversary of the "Battle on the Ice" on Lake Chudskoe. But it's all quiet&as planned», skrev den russiske viseutenriksminister på Twitter ved 09-tiden søndag morgen etter at han hadde sett seg rundt på den russiske basen på Nordpolen.

Ifølge Barents Observer rakk også den russiske visestatsministeren en helikoptertur til selve polpunktet under sin lynvisitt til aller høyeste nord.

 UØNSKET SVALBARD-BESØK:  Russlands viseutenriksminister Dmitrij Rogozin dukket opp på flyplassen i Longyearbyen lørdag og dro videre til Barentsburg og Nordpolen. Her sammen med president Vladimir Putin i Kreml tidligere i vår under forberedelse til 70-års markeringen for slutten av 2. verdenskrig. Foto: ALEXEI DRUZHININ, Ria Novosti/AFP/NTB Scanpix.
UØNSKET SVALBARD-BESØK: Russlands viseutenriksminister Dmitrij Rogozin dukket opp på flyplassen i Longyearbyen lørdag og dro videre til Barentsburg og Nordpolen. Her sammen med president Vladimir Putin i Kreml tidligere i vår under forberedelse til 70-års markeringen for slutten av 2. verdenskrig. Foto: ALEXEI DRUZHININ, Ria Novosti/AFP/NTB Scanpix. Vis mer