DEMONSTRERTE: Fredag kveld var flere hundre mennesker samlet på en sentral plass i Marrakech for å vise sin støtte til de pårørende etter drapene på norske Maren Ueland (28) og danske Louisa Vesterager Jespersen (24). Video: John Terje Pedersen Vis mer

Marokko-drapene

Markering i Marrakech: «Monstrene representerer ikke oss»

Marokkanerne viser sin medfølelse overfor de pårørende og avsky overfor de mistenkte drapsmennene.

MARRAKECH / OSLO (Dagbladet): Fredag kveld var flere hundre mennesker samlet på en sentral plass i Marrakech for å vise sin støtte til de pårørende etter drapene på norske Maren Ueland (28) og danske Louisa Vesterager Jespersen (24).

«Fordømmer forbrytelsen»

Markeringen foregikk på plassen Guilais Post, et knutepunkt ved hovedpostkontoret i Marrakech. Det var flere meter med levende lys langs fortauskanten på stedet.

Deltakerne i markeringen ropte slagord og bar plakater med blant annet bilder av de to kvinnene med teksten:

«Jeg er marokkaner. Jeg deler sorgen til familie, venner og kolleger til de to unge jentene som ble utsatt for en henrettelse i fjellene. Vi fordømmer denne forbrytelsen».

En annen plakat viste et bilde av de tre av dem som pågrepet med et rødt kryss over og teksten: «Monstrene representerer ikke oss».

MONSTRE: Monstrene representerer ikke oss, står det på plakaten. Foto: Øystein Andersen / Dagbladet
MONSTRE: Monstrene representerer ikke oss, står det på plakaten. Foto: Øystein Andersen / Dagbladet Vis mer
DELER SORGEN: «Jeg deler sorgen til familie, venner og kolleger til de to unge jentene som ble utsatt for en henrettelse i fjellene», står det på plakaten. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet
DELER SORGEN: «Jeg deler sorgen til familie, venner og kolleger til de to unge jentene som ble utsatt for en henrettelse i fjellene», står det på plakaten. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer

- Staten er ansvarlig

De to kvinnene ble funnet drept i et turområde nær landsbyen Imlil i Atlasfjellene i Marokko mandag 17. desember. Fredag ble det kjent at ytterligere ni personer er pågrepet i forbindelse med saken. Dermed er det til sammen 13 personer som er pågrepet.

En kilde forteller til Dagbladet at politiet mistenker at alle tilhører forskjellige mistenkte terrorceller rundt omkring i Marokko.

TENNER LYS: Demonstrantene tenner lys for Maren og Louisa under markeringen. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet
TENNER LYS: Demonstrantene tenner lys for Maren og Louisa under markeringen. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer

Fredagens markering var også en politisk markering, en demonstrasjon for manglende tiltak fra regjeringen når det kommer til slike grupper.

Det er menneskerettighetsorganisasjonen Morrocan Human Rights og flere politiske partier som arrangerte markeringen.

En av representantene for arrangøren fortalte til Dagbladets reporter på stedet at de politiske partiene hører til på venstresiden, og markerer sin motstand mot at regjeringen ikke har skaffet seg kontroll på slike terrorgrupper.

- Demonstrantene har ropt taktfast i et kvarters tid: «Staten er ansvarlig for terroristene», fortalte Dagbladets reporter.

FLAGG: Norske og danske flagg var også å se under markeringen fredag ettermiddag. Foto: Kech24
FLAGG: Norske og danske flagg var også å se under markeringen fredag ettermiddag. Foto: Kech24 Vis mer
MARKERING OG DEMONSTRASJON: Samtidig som marokkanerne viser sin medfølelse overfor de pårørende, markerer de også sin motstand mot regjeringen. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet
MARKERING OG DEMONSTRASJON: Samtidig som marokkanerne viser sin medfølelse overfor de pårørende, markerer de også sin motstand mot regjeringen. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer

Fakkeltog i Bryne

I kveld ble det også holdt en markering for de to drepte på Uelands hjemsted. Et fakkeltog startet markeringa på Bryne torg fredag kveld.

Lokalsamfunnet er sterkt preget etter hendelsen. Fredag markerte rundt 500 sin sorg - og avsky - mot handlingene.

- Det som har skjedd er brutalt og meningsløst, sa Bjørn Søyland, politikontakt, til de frammøtte.

I markeringen deltok blant annet både familie og venner av den drepte 28-åringen. Til stede var også familiens bistandsadvokat, Ragnar Falck Paulsen.

- Familien til Maren er i en forferdelig situasjon. De er i sjokk og opplever absolutt sorg, noe alle som følger med på denne saken forstår, sa han til NRK.