Markering

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hunderårsmarkeringen for 1905 nærmer seg sitt høydepunkt. Men det er et skår i feiringen at selskapet som skulle styre det hele, gikk konkurs. Med flere titalls millioner kroner i underskudd, måtte nytt styre og ny ledelse overta for å hale det hele i land i anstendige former. At styret ble ledet av en av sentraladministrasjonens toppbyråkrater, departementsråd Anne Kari Lande Hasle, gjør det selvsagt ekstra pikant. Men hun er kommet oppsiktsvekkende enkelt fra saken.

Bakgrunnen for at det gikk galt er en blanding av vage løfter fra sponsorer og uklare signaler fra oppdragsgiver, som var regjeringen. Men hvorfor sviktet sponsorene? Mye tyder på at hele opplegget er blitt for pregløst til at noen ville satse store summer på å støtte det. Ikke skulle markeringen handle om frigjøringsverket, ikke skulle det handle om fullbyrdelsen av en demokratisk og nasjonal kamp. Det skulle ikke engang hete jubileum, men markering. Det er ikke rart om sponsorene blir borte i alt det politisk korrekte.

Bunad: Bjørg Bondevik i romsdalsbunad og Anitra Steen i en drakt, som trass i blågule farger, heter Norges-drakta. På hver sin side går Kjell Magne Bondevik og Göran Persson.