Markerte begynnelsen på andre verdenskrig

I dag er det 70 år siden invasjonen av Polen.

70 ÅR: I dag er det 70 år siden Hitler angrep Polen. Polske soldater og veteraner var blant dem som deltok på markeringen i dag tidlig. Foto: AFP PHOTO/WOJTEK RADWANSKI
70 ÅR: I dag er det 70 år siden Hitler angrep Polen. Polske soldater og veteraner var blant dem som deltok på markeringen i dag tidlig. Foto: AFP PHOTO/WOJTEK RADWANSKI Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Polske krigshelter ble hedret under markeringen av 70-årsdagen for Hitler-Tysklands angrep på Polen.

Angrepet mot en militærbase på halvøya Westerplatte i Østersjøen regnes vanligvis som begynnelsen av andre verdenskrig. Krigens herjinger spredte seg gradvis, og til sammen ble over 50 millioner mennesker drept i årene fra 1939 til 1945.

- Westerplatte er et symbol på den svakes heroiske kamp mot den som er sterkere, sa Polens president Lech Kaczynski under en seremoni på halvøya før daggry tirsdag.

Han roste soldatene som i én uke forsvarte det polske fortet mot overmakten.

Etter at de tyske styrkene hadde startet sin blitskrig fra vest, gikk tropper fra Sovjetunionen inn i Polen fra øst, i henhold til en tysk-sovjetisk avtale. Så mange som 6 millioner liv gikk tap i landet i løpet av krigen, og av disse var rundt 3 millioner jøder.

Senere i dag skal den russiske statsministeren Vladimir Putin, Tysklands statsminister Angela Merkel og en rekke andre stats- og regjeringssjefer delta i seremonier til minne om krigsutbruddet.

(NTB)

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer