Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Markko har aldri hatt fast jobb

Stadig flere faller helt ut av arbeidsmarkedet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Markko Waltila (25) har aldri hatt en fast jobb. Skiensgutten er ikke alene.

Mens Norge går så det suser og det stadig har blitt flere jobber å velge mellom for de fleste av oss, har det samtidig blitt flere som går år etter år uten jobb.

Det har blitt 11 prosent flere som har vært arbeidsledige i fire år eller mer, i perioden 2003 til 2007, viser ferske tall NAV legger fram i dag.

Størst økning for de under 25

I alle andre grupper har arbeidsledigheten sunket drastisk, og totalt sett har ledigheten sunket med 50 prosent.

Aller størst er økningen i langtidsledige blant dem under 25 år. I denne gruppa har de som har vært arbeidsledige i 4 år eller mer økt med 29 prosent fra 2003 til 2007.

Også blant de mellom 40 og 49 år og for de over 60 år øker andelen som har vært arbeidsledige i over fire år mye - med henholdsvis 23 og 17 prosent.

- De fleste nyter godt av det gode arbeidsmarkedet, men det er en økning i gruppa som har vært arbeidsledige i mer enn 4 år, sier direktør i avdeling for arbeid og aktivitet, Erik Oftedal, til Dagbladet.

OPTIMIST: Markko Waltila (25) har klart å snu en negativ livssituasjon. Nå satser han på å kunne jobbe videre for KREM og holder blant annet foredrag om sin erfaringer. Foto: Torbjørn Berg
OPTIMIST: Markko Waltila (25) har klart å snu en negativ livssituasjon. Nå satser han på å kunne jobbe videre for KREM og holder blant annet foredrag om sin erfaringer. Foto: Torbjørn Berg Vis mer

Selv om denne gruppa øker, understreker han at det ikke dreier seg om mer enn 3000 personer.

- Det er ingen klare statistiske kjennetegn på denne gruppa. Her er det individuelle forskjeller, sier Oftedal.

Han mener derfor det er nødvendig med tiltak tilpasset den enkelte bruker, og at NAV skal få mer ressurser til å jobbe systematisk med de mange ledige unge.

Valgte feil på skolen

For Markko Waltila ser det lyser ut etter noen tøffe år. Skiensgutten er blid og positiv selv om han fortsatt sliter med økonomiske problemer.

I de åtte årene som har gått siden han sluttet på videregående etter bare ett år, har han bare hatt sporadiske strøjobber.

Han mener skolesystemet er en viktig årsak at unge blir langtidsledige.

- Det er mye stigmatisering og folk får ikke det skoletilbudet de burde ha fått. Dermed faller de ut av skolen. Og faller du ut av skolen begynner de økonomiske problemene og du får problemer med veien videre, forklarer Waltila til Dagbladet.

image: Markko har aldri hatt fast jobb

Selv mener han at mange 15-åringer er for unge til å velge seg en framtid. Dermed velger de feil.

- Jeg gjorde som alle de andre pøblene, og valgte byggfag - noe jeg ikke har interesse for i det hele tatt. Jeg er jo så upraktisk at jeg til og med klarte å reparere i stykker min egen bil, ler han.

Kriminell løpebane

Han forteller om hvordan han opplevde prestasjonskrav i skolen. Møtet med hjelpeapparatet ble også tungt.

- Jeg følte at jeg ikke var samfunnsnyttig og at jeg ble sett på som en utgift. Det gjorde meg ganske systemfiendtlig, sier Waltila.

Som mange andre skole-droppere, ble han tiltrukket av det kriminelle.

- Når du føler at du ikke klarer å prestere, blir det kanskje viktigere med kule ting for å kompensere. For å finansiere dyre og kule ting, er det lett å ty til kriminalitet, sier Waltila.

Fortsatt sitter han med høy gjeld som følge av kriminaliteten. Waltila forteller også åpent om hvordan han har opphold bak seg på psykiatrisk sykehus.

Da han kom ut fra sykehuset første gang fikk han tilbud om jobb på en vernet bedrift.

- De mente det var det eneste jeg ville klare å gjøre. Tilbudet er sikkert bra for noen, men for meg var ikke det å lime bilderammer det rette, sier Waltila.

Vendepunktet

Så kom vendepunktet for ham da han igjen var innlagt på psykiatrisk sykehus i fjor.

- En bekjent av meg som også var innlagt ringte meg plutselig en dag og sa: Nå står jeg utenfor her med en veldig pen dame som vil snakke med deg. Jeg kom selvfølgelig løpende med en gang, ler 25-åringen.

Da han kom fram, ble han møtt av Hilde Dalen fra organisasjonen Kreativt og mangfoldig arbeidsliv (KREM).

Etter hvert fikk Waltila hospitere hos Krem og han forteller selv hvordan selvtilliten vokste.

- Hilde så meg og hva som var inni meg. Det gjorde noe med mestringsfølelsen, og etter hvert vokste selvtilliten. Til å begynne med var jeg redd for tilbakeslag som skulle være fullstendig ødeleggende. Selvfølgelig går livet litt opp og ned, men jeg har ikke lenger den store angsten, sier Waltila.

Han leier nå en leilighet av KREM, og målet er få jobbe i organisasjonen framover. Han har allerede engasjert seg i KREMs prosjekt med entreprenørskap for dropout-ungdom. Nå synes han framtida ser lys ut.

- Jeg ønsker å bruke mine erfaringer til å hjelpe andre i samme situasjon, sier Waltila.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media