Marlene (24) lå 18 minutter i solarium

Fikk andregradsforbrenning.

FORBRENT: Marlene fikk andregradsforbrenning i nedre del av ansiktet og på halsen. Bildet er tatt 30. desember, tre dager etter solariumsbesøket. Foto: PRIVAT
FORBRENT: Marlene fikk andregradsforbrenning i nedre del av ansiktet og på halsen. Bildet er tatt 30. desember, tre dager etter solariumsbesøket. Foto: PRIVATVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Dagen etter begynte plagene å komme. I løpet av de neste dagene ble det verre og verre, sier Marlene Andresen (24) til Dagbladet.

Advarer 24-åringen står i dag fram i lokalavisa Tønsbergs Blad og forteller hvordan hun pådro seg andregradsforbrenning i nedre del av ansiktet og på halsen etter å ha solt seg 18 minutter i den lokale filialen av solariumskjeden Brun og Blid 27. desember.

- Fremdeles er det litt flekkete og sårt. Det vil trolig ta måneder før jeg er helt bra igjen, sier hun.

Nå er 24-åringen, som studerer i Barcelona, forbannet på solstudioet, som hun mener fraskriver seg ansvaret for skadene.

- Det må ha vært noe galt med ansiktssola; jeg har jo ikke skader på andre deler av kroppen. Solstudiet, derimot, sier at jeg ikke har tatt de nødvendige forholdsregler. Men jeg har sjekket og tilhører ikke noen av risikogruppene de lister opp, sier hun.

- Ikke feil på senga Asle Eikeland, daglig leder for Velvære-Grossisten, som driver en rekke Brun og Blid-solstudioer over hele landet, avviser overfor Tønsbergs Blad at det var feil på solsenga Marlene brukte.

- Vi har kontrollert rørene og brukt måleapparat som har konstatert at solsenga ikke skiller seg fra de andre sengene. Dessuten har flere hundre personer brukt senga siden sist endringer ble gjort, og vi har ikke hørt om noe liknende tilfelle, sier Eikeland til lokalavisa.

Til Dagbladet sier Eikeland at han i løpet av sine 26 år i solariumsbransjen aldri har sett slike skader som Marlenes.

- Det framstår som ganske uforklarlig for meg. I ei solariumsseng ligger man 40-50 cm fra rørene - og at man da blir forbrent under haka, er veldig merkelig.

Han understreker at inntak av visse næringsstoffer, f.eks. fra sitrusfrukter, kan gjøre solbaderne overfølsomme.

- Men da vil forbrenningen være jevnt fordelt over hele kroppen - ikke som her, der den er konsentrert til et lite område.

- Start forsiktig Ronny Pedersen, leder for Norsk Solarieforening, stiller seg også undrende til saken.

- Vi ser generelt lite solforbrenninger fra norske solarier. Vi har verdens strengeste regelverk når det gjelder solsenger, sier han til Tønsbergs Blad.

- Dette er nok en tilfeldighet og en sak jeg ikke tror vi kommer til bunns i, konkluderer han.

Pedersen understreker at det ikke alltid er like lett å vite hva huden tåler, og at det derfor er viktig å starte forsiktig.

- Man bør alltid starte med seks minutter når du skal begynne med en ny periode med sol, sier han.

Grunnen er at huden potensielt kan reagere på solingen. I tillegg kan bl.a. medisiner, kremer og kosmetikk gjøre den mer sårbar.

- Ingen nybegynner Brun og Blid-leder Eikeland understreker at seksminuttersrådet er tydelig oppslått ved solsengene.

- Å starte med 18 minutter er ganske lenge. Det anbefales absolutt ikke, verken med hensyn til solbrenthet eller eventuelle lyssensible stoffer i kroppen, sier han til Dagbladet.

Marlene avviser at hun overdrev solingen ved å ligge 18 minutter i senga.

TAPTE INNTEKT: Skadene gjorde at Marlene måtte sykmelde seg fra jobben på Color Line. Foto: PRIVAT
TAPTE INNTEKT: Skadene gjorde at Marlene måtte sykmelde seg fra jobben på Color Line. Foto: PRIVAT Vis mer

- Jeg er ingen nybegynner med tanke på solarier; dessuten er jeg rikelig eksponert for sol i Spania, og hudlegen jeg har vært hos, sier jeg ikke er disponert for å få forbrenninger. Dessuten bruker jeg ingen av de tingene som kan gjøre deg overfølsom.

- Større risiko i solarium Lill Tove Nilsen, forsker ved Statens strålevern, opplyser at det ikke alltid skal mye til for å bli solbrent.

- Det er fullt mulig å få andregradsforbrenning etter 18 minutter. Jo lysere hud du har, desto større sjanse, sier hun til Tønsbergs Blad.

Hun understreker at den ultrafiolette strålingen i solariet er mye sterkere enn strålingen fra den norske sommersola.

- I solarium er det ca. 1,5 ganger så mye UVB-stråler og 4,5 ganger så mye UVA-stråler som i sommersola i Sør-Norge.

Sykmeldt I feriene i Norge vikarierer Marlene på Color Lines danskebåter. Etter solariumsbesøket måtte hun sykmelde seg.

- Uniformen gnager, og det var umulig å gå med den. Samtidig ble jeg veldig fort sliten. Så jeg har tapt masse penger i lønn, sier Marlene.

- Har du vurdert søksmål?

- I begynnelsen gjorde jeg det, men kom til at jeg sikkert kom til å tape mot en mektig solariumskjede. Jeg orket ikke en slik prosess.

Ifølge legen slipper Marlene å få varige men etter skadene.

Regjeringen har nylig lagt fram forslag om 18-årsgrense på solarier. Forlaget innebærer også et krav om at solariene skal være betjent av personale med opplæring. Hensikten er å forhindre oversoling og økt fare for hudkreft blant ungdommen.

Norsk Solarieforening motsetter seg kravet om betjening og hevder det vil gjøre det umulig å drive lønnsomt med de ekstra utgiftene det medfører.

PÅ BEDRINGENS VEI: En måned etter solingen har Marlene fremdeles sår og flekker i det skadde området. Det vil trolig ta måneder før plagene er helt borte. Bildet er tatt ei uke etter solariumsbesøket. Foto: PRIVAT
PÅ BEDRINGENS VEI: En måned etter solingen har Marlene fremdeles sår og flekker i det skadde området. Det vil trolig ta måneder før plagene er helt borte. Bildet er tatt ei uke etter solariumsbesøket. Foto: PRIVAT Vis mer