SYMPATIERKLÆRINGER: Marokkanere har strømmet til sosiale medier for å sende støtteerklæringer og uttrykke sjokk etter det brutale dobbeltdrapet på Maren Ueland (t.v.) og Louisa Vesterager Jespersen. FOTO: Privat
SYMPATIERKLÆRINGER: Marokkanere har strømmet til sosiale medier for å sende støtteerklæringer og uttrykke sjokk etter det brutale dobbeltdrapet på Maren Ueland (t.v.) og Louisa Vesterager Jespersen. FOTO: PrivatVis mer

Marokkanere sender sympatierklæringer etter drapene

Mange marokkanere har brukt sosiale medier til å sende støtteerklæringer og uttrykke sjokk og sorg etter det brutale dobbeltdrapet i Atlasfjellene.

Det gikk ikke lang tid fra norske Maren Ueland (28) og danske Louisa Vesterager Jespersen (24) ble funnet drept, før erklæringer om sjokk, sinne og sorg dukket opp i sosiale medier.

Svært mange av dem som har lagt ut meldinger, er marokkanere.

PÅGREPET: De tre mennene som var etterlyst for drapene på Maren Ueland (28) og Louisa Vesterager Jespersen (24) ble pågrepet på en buss i Marokko etter 72 timers klappjakt. Video: John Terje Pedersen / NTB Scanpix / marokkansk politi / Kesh24 Vis mer Vis mer

Over 4.000

Et budskap som er gjentatt svært mange ganger, er dette: «Som marokkaner er jeg dypt sjokkert av denne hendelsen og oppriktig lei meg for det som hendte i Marokko. Jeg håper de mistenkte får som fortjent, vi aksepterer ikke slike handlinger i vårt land.»

Maren Uelands mor Irene har mottatt over 4.000 kondolansebudskap etter at hun la ut en Facebook-melding om drapet på datteren, skriver Stavanger Aftenblad.

«Hele det marokkanske folk er så lei oss for det som hendte med henne», heter det i én melding.

«Vi er såååååååå lei oss for det som hendte i vårt land. Unnskyld», skriver en annen.

Sjelden

Også Utenriksdepartementet har fått henvendelser på epost og i sosiale medier fra vanlige marokkanere.

- Dette er hilsener fra folk som ønsker å uttrykke avsky over det inntrufne og gi uttrykk for sympati og medfølelse, sier kommunikasjonssjef Frode O. Andersen. Han sier det er svært sjeldent departementet mottar slike meldinger.

- I tidligere, dramatiske hendelser har vi vel ikke sett dette. Det er åpenbart at denne saken også gjør inntrykk på folk i Marokko, mener Andersen.

«Unnskyld»

En ung marokkansk mann stilte seg nylig foran den danske ambassaden i Rabat med en enkel plakat med ordet «unnskyld», skriver Morocco World News.

Bildet av mannen og plakaten er også blitt delt av mange i sosiale medier. Ifølge nettavisen planlegges det også en stille protest foran både Norges og Danmarks ambassade i den marokkanske hovedstaden lørdag for å vise den siste ære til de to unge kvinnene som ble drept da de var på fottur i Atlasfjellene.

Terror

Ueland og Jespersen ble funnet drept ved en sti på vei mot fjellet Toubkal mandag morgen. Dobbeltdrapet etterforskes som en terrorhandling

Tirsdag ble en mann pågrepet i Marrakech, mistenkt for drapene. Ifølge påtalemyndigheten har han bånd til en ikke navngitt terrorgruppe. Ytterligere tre menn ble pågrepet på en buss på utenfor Marrakech torsdag.

I en video som er lagt ut på nett, sverger de fire mennene troskap til ekstremistgruppen IS. Myndighetene i Marokko bekreftet torsdag kveld at videoen er ekte.

(NTB)