- IKKE SKYLDIG: Spanske Guervos Gema er mora til den den spansk-sveitsiske Kevin Zoller, som er én av de 24 tiltalte i dobbeltdrap-rettssaken i Marokko. Hun mener sønnen er uskyldig og mener at marokkanske myndigheter må komme med flere bevis - eller sette sønnen hennes fri. Video: John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer

Dobbeltdrapene i Marokko

Marokko-tiltalts mamma: - Gi oss bevisene

Spanske Guervos Gema ber marokkanske påtalemyndigheter komme med flere bevis. - Hvis ikke må han bli satt fri, sier hun.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

SALÉ / OSLO (Dagbladet): I dag klokka 13 norsk tid startet den fjerde rettsdagen i saken mot de 24 som er tiltalt for å ha drept norske Maren Ueland og danske Louisa Vesterager Jespersen ved fjellandsbyen Imlil i desember.

DREPT: Maren Ueland og danske Louisa Vesterager Jespersen ble drept ved fjellandsbyen Imlil i desember i fjor. Foto: Scanpix
DREPT: Maren Ueland og danske Louisa Vesterager Jespersen ble drept ved fjellandsbyen Imlil i desember i fjor. Foto: Scanpix Vis mer

Én av dem vil sitte på tilhørerbenken er den spanske kvinnen Guervos Gema. Hun er mora til Kevin Zoller, den eneste av de tiltalte som ikke er marokkansk.

- Marokkanske påtalemyndigheter må gi oss bevisene. Gi oss bevisene og så kan vi se på dem sammen med sveitsiske advokater, sa Gema til Dagbladet i forkant av forrige rettsseanse.

Var i Sveits

I MAROKKO: Spanske Guervos Gema bor i Marokko for å følge rettssaken mot sønnen Kevin Zeller og de 23 andre tiltalte i dobbeltdrapsaken. Hun mener sønnen er uskyldig og krever flere bevis fra påtalemyndighetene i Marokko. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
I MAROKKO: Spanske Guervos Gema bor i Marokko for å følge rettssaken mot sønnen Kevin Zeller og de 23 andre tiltalte i dobbeltdrapsaken. Hun mener sønnen er uskyldig og krever flere bevis fra påtalemyndighetene i Marokko. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

Ifølge Gema har marokkanske påtalemyndigheter takket nei til bistand fra sveitsisk politi i etterforskningen.

- Jeg er ikke imponert over arbeidet de har gjort. Kevin ville aldri ha blitt tiltalt for dette i Sveits. Han var med meg i Sveits da da drapene skjedde, og hvis han hadde gjort noe ulovlig i Marokko hadde han aldri dratt tilbake hit, sier Gema.

Hun bor i Marokko så lenge sønnen sitter i fengsel og står tiltalt i drapssaken. Gema har en beskjed fra sin sønn «til det norske folket, marokkanere, spanjoler, til alle»:

FØLGER SAKEN: Kevin Zollers kone, Fatima (t.v) og hans mor, Guervos Gema, på vei inn i rettssalen i Salé for å følge rettssaken. Begge mener spansk-sveitseren er uskyldig. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet
FØLGER SAKEN: Kevin Zollers kone, Fatima (t.v) og hans mor, Guervos Gema, på vei inn i rettssalen i Salé for å følge rettssaken. Begge mener spansk-sveitseren er uskyldig. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer

- Min sønn, han er ingen terrorist, og han er ikke en dårlig person. Han er en person som er muslim, ja, men han har ikke noe imot andre mennesker. Han elsker alle og ville aldri ha gjort noe vondt mot noen. Det er beskjeden Kevin ønsker å gi til alle, sier mora.

Dommer-avhør

DANSKENES ADVOKAT: Advokat Khalil El Fataoui representerer familien til den avdøde Louisa Vesterager Jespersen. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet
DANSKENES ADVOKAT: Advokat Khalil El Fataoui representerer familien til den avdøde Louisa Vesterager Jespersen. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer

Under dagens rettsmøte skal fem av de 24 tiltalte inn i tiltaleboksen i løpet av dagen.

- Dommeren avgjør hvem, men jeg antar han følger lista fortløpende, over de tiltalte, sier Khalil Fataoui, advokaten til den avdøde Louisa Vesterager Jespersens familie.

Fataoui antar at rettssaken vil fortsette i dag og to til tre ganger til, før dommeren og hans folk trekker seg tilbake for å avgjøre dommen til de ulike tiltalte. Ingen vet foreløpig når dommen vil falle.

- Helvete i fengsel

Flere av advokatene sier til Dagbladet at de antar at de fire hovedtiltalte vil få dødsstraff. Spansk-sveitiske Kevin Zoller er ikke en av dem. Han er siktet for å ha hjernevasket de hovedtiltalte, og for å ha gitt dem våpentrening og opplæring i ulike meldingstjenester på nett.

- Kevin er veldig lei seg over det som har skjedd. Han sover ikke engang lenger, fordi han tenker på det som har skjedd. De to forbrytelsene. Han vet ikke hva han skal si... Det eneste han sier er at han elsker alle, at han ikke er ansvarlig i det hele tatt og at han absolutt ikke er radikal og at «jeg ikke, i det hele tatt, er den personen de sier at jeg er», forklarer moren.

Hun beskriver sønnens liv i fengsel som et «helvete», og forteller at hun fødte sønnen som 18-åring, og at hun nok var en umoden mor.

- Han var litt vel fri til å gjøre det han ville, men foruten å ha røykt noen jointer eller å ha gjort tre-fire dumme ting i Sveits, så er Kevin en engel. Han unnskylder seg nok en gang for det som har skjedd, men han er ikke skyldig i noe som helst. Også jeg har ingen andre ord enn å gi mine kondolanser, sier mora.

- Visste ikke

Dagbladet har pratet med en del marokkanske journalister som dekker saken. De sier at de antar at Kevin Zoller ikke visste noe om de hovedtiltaltes planer om å drepe turister.

- Han hadde blitt muslim og var med andre muslimer, men jeg tror ikke at han visste helt hvem de var, eller om deres planer, sier to ulike journalister til Dagbladet.

De fire hovedtiltalte sa alle i retten den 30. september at Kevin Zoller flere ganger fortalte dem at han ville dra til Syria for å være en del av IS-kalifatet, men at han aldri pratet med dem om attentatet.

- I forkant av rettssaken ble Kevin framstilt som et monster. Som den som hadde hjernevasket de tiltalte, som hadde lært dem opp i mye forskjellig. Men i rettssaken har alle de som har vitnet sagt at Kevin ikke visste noe om deres drapsplaner, i tillegg til at de sier han ikke har vært hjernen bak. Dette har ikke kommet fram i marokkanske medier, noe jeg synes er trist, sier Kevin Zollers kone, Fatima, til Dagbladet i dag.

  • Dagbladet vil dekke dagens rettsseanse ved hjelp av marokkanske journalister i retten, samt å prate med de ulike bistandsadvokatene i etterkant av møtet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer