Er det noen hjemme?

Mars-bilde skaper romvesen-teorier

Kan dette være tegnet på at det en gang har eksistert intelligent liv på «den røde planeten»?

UTROLIG, MEN SANT? På det kornete bildet ser vi noe som kan se ut som en utskåret døråpning på siden av fjellveggen - på planeten Mars. Foto: NASA/JPL-Caltech/MSSS
UTROLIG, MEN SANT? På det kornete bildet ser vi noe som kan se ut som en utskåret døråpning på siden av fjellveggen - på planeten Mars. Foto: NASA/JPL-Caltech/MSSS Vis mer
Publisert

20. juli 1976 ble det full oppstandelse da instrumentseksjonen til marssonden Viking I landet på Mars og begynte å sende bilder tilbake til NASA på jorda. På det ene bildet kunne man tydelig se noe som minnet om et ansikt med nese, munn og øyne.

Formasjonen var 1600 meter lang og er blitt kalt «Ansiktet på Mars» og «Mona Lisa fra Mars». Den kastet for alvor bensin på konspirasjonsteoribålet om at det eksisterte, eller en gang hadde eksistert, intelligent liv på planeten.

TITT-TITT: «Ansiktet på Mars». Foto: NASA-sonden Viking I
TITT-TITT: «Ansiktet på Mars». Foto: NASA-sonden Viking I Vis mer

Nå har et nytt NASA-bilde satt fart på konspirasjonsteoriene nok en gang, melder Sky News.

For hva er det vi egentlig ser på fotografiet?

En annen dimensjon

Selv verdens største romvesen-skeptiker vil nok ha problemer med å se forbi det som virker være fullstendig opplagt:

Det kornete bildet fra planeten Mars er ut til å vise en slags døråpning eller portal.

Bildet, som er tatt av Curiosity-roveren for et par uker siden, har på uunngåelig vis skapt konspirasjonsteorier som argumenterer for at dette er et utvetydig bevis på fremmed liv.

INGRESS: «John Carter» handler om en jordisk heltefigur som havner på planeten Mars. Historien bygger på «Tarzan»-forfatter Edgar Rice Burroughs' bokserie om helten med samme navn. Video: Disney Vis mer

Kun fantasien setter grenser for hva som kan skjule seg på innsida av de «renskårne dørkantene». Kan det kanskje være snakk om portalen til en annen dimensjon?

UFO-observasjoner

NASAs Mars-bilde kommer et knapt år etter at USAs etterretningstjenester laget en rapport om såkalte UFO-observasjoner som er blitt gjort av amerikanske militærflygere gjennom flere tiår.

UFO: Pentagon undersøker nå disse bisarre bildene. Video via Jeremy Corbell / Twitter Vis mer

Konklusjonen, som blant annet ble omtalt av The New York Times, ble at de amerikanske ekspertene ikke hadde funnet noen bevis for utenomjordisk teknologi i observasjoner og opptak som er blitt gjort av ukjente flygende objekter.

Men samtidig hadde de heller ikke noe grunnlag for å blankt avvise teorien.

Rapporten slår imidlertid fast at hendelsene ikke skyldes hemmelig amerikansk aktivitet og eksperimentering. Samtidig avviser den ikke muligheten for at flygerne kan ha truffet på teknologi utviklet av rivaliserende makter.

Geologisk prosess

La oss suse tilbake til «døråpningen» i Mars-fjellveggen.

En ekspert som The Daily Telegraph har snakket med, smekker igjen døra for videre spekulasjoner. Den enkle forklaringen ligger ifølge Sanjeev Gupta i selve bildet - hvis du bare ser nærmere etter.

VENT LITT: Er det egentlig en døråpning, eller er det i virkeligheten noe helt annet? Foto: NASA/JPL-Caltech/MSSS
VENT LITT: Er det egentlig en døråpning, eller er det i virkeligheten noe helt annet? Foto: NASA/JPL-Caltech/MSSS Vis mer

- Bildet viser at formasjonen er blitt skapt gjennom normale, geologiske prosesser, forteller Gupta som er professor ved Imperial College London. Han har jobbet på Curiosity-oppdraget med NASA.

Innenfor «døra» kan man se en dyp sprekk. Det indikerer ifølge Gupta et brudd i fjellet - noe som skjer på både Mars og jorda. Dette kan ha funnet sted når som helst i løpet av de siste hundre millioner åra.

MYSTISK: I 2021 slapp kinesiske myndigheter en video tatt fra deres romsonde Zhurong. Bildene er fra landingen og i dette klippet kan vi også høre noen mystiske lyder fra planeten. Reporter: Maja Walberg Klev. Video: AP Vis mer

- Sprekken er en fraksjon, og de er det rikelige mengder av på Mars og jorda. Det er ikke nødvendig med et marsskjelv for å skape dem, forklarer Gupta.

- Det er ikke noe rart i bildet. Det er utelukkende snakk om normale, geologiske prosesser, fortsetter han.

Fra stor til liten

Et annet viktig element som spiller inn i hvordan vi oppfatter motivet, er selve perspektivet.

RØDLIG: Mars er omtrent halvparten så stor som jorden i diameter. Den blir ofte beskrevet som den «røde planeten» på grunn av sitt rustrøde utseende, forårsaket av jernoksid på overflaten. Foto: Wikimedia
RØDLIG: Mars er omtrent halvparten så stor som jorden i diameter. Den blir ofte beskrevet som den «røde planeten» på grunn av sitt rustrøde utseende, forårsaket av jernoksid på overflaten. Foto: Wikimedia Vis mer

Ifølge Sky News forklarer NASA at sprekken ser ut som en dør fordi bildet er ekstremt zoomet inn.

I virkeligheten er gapet i fjellveggen faktisk en liten sprekk i en stein, forklarte en talsperson for Jet Propulsion Laboratory (JPL) til faktasjekk-nettstedet Snopes.

Forskerne ved JPL utdyper at sprekken er omtrent 30 centimeter bred og 45 centimeter lang.

Ikke akkurat porten inn til Moria, med andre ord.

Fenomenet pareidoli

Men hva med Mars-utgaven av «Mona Lisa»? Kunne det være snakk det siste minnet etter en tapt sivilisasjon, på samme måte som pyramidene i Giza vitner om Egypts fordums storhetstid?

I 2008 knipset Mars Express-ekspedisjonen rykende ferske bilder av det samme området. Da ble konklusjonen at det hele måtte dreie seg om bestemte lys- og værforhold som fikk formasjonen til å se ut som et ansikt.

BORTE: Ferske bilder fra ekspedisjonen Mars Exspress i 2008, avslørte det måtte være lys- og værforhold som ga inntrykk av et ansikt (bildet fra 1976 nede i hjørnet). Foto: NASA/JPL/ Universitetet i Arizona
BORTE: Ferske bilder fra ekspedisjonen Mars Exspress i 2008, avslørte det måtte være lys- og værforhold som ga inntrykk av et ansikt (bildet fra 1976 nede i hjørnet). Foto: NASA/JPL/ Universitetet i Arizona Vis mer

Det er seinere blitt forklart som et godt eksempel på et fenomen som kalles pareidoli. Det går ut på at man tolker tilfeldige bilder eller lyder og tillegger det en mening.

Inntil videre ser vi med andre ord bare det vi ønsker å se på bildene fra «den røde planeten».

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer