Mars-farkost funnet

Etter måneders gransking av bilder fra Mars, har amerikanske eksperter endelig funnet tegn som viser hvor det savnede romfartøyet Mars Polar Lander forsvant.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fartøyet forsvant for 15 måneder siden, og folkene ved National Imagery and Mapping Agency har brukt måneder på å studere bilder i høy oppløsning fra den røde planeten, melder nyhetsbyrået AP.

På ett av bildene er det funnet noe som ser ut som den amerikanske farkosten. En eneste pixel på bildet står fram fra bakgrunnen på en måte som gjør at ekspertene tror det er rester av Mars Polar Lander.

Den kostet den nette sum av 1,5 milliarder kroner, og ble skutt opp den 3. januar 1999. Radiokontakten ble brutt den 3. desember samme år, da fartøyet nærmet seg Mars. Å finne det har vært sett på som å lete etter en nål i en høystakk.

Mars Polar Lander styrtet og ble ødelagt da en rakettmotor stoppet for tidlig under landing, tror eksperter ved romfartsorganisasjonen NASA.

FORSVANT: Mars Polar Lander kostet 1,5 milliarder kroner, og ble skutt opp den 3. januar 1999. Radiokontakten ble brutt den 3. desember samme år. Foto: SCANPIX/AP/NASA