BORET I STEIN: Analyser utført av roveren «Curiosity» viser at enkelte steder på Mars kan ha hatt fordelaktige vilkår for liv. Dette trenger ikke å bety at det har vært liv der. Foto: NASA
BORET I STEIN: Analyser utført av roveren «Curiosity» viser at enkelte steder på Mars kan ha hatt fordelaktige vilkår for liv. Dette trenger ikke å bety at det har vært liv der. Foto: NASAVis mer

- Mars hadde riktige forhold for liv

Nye prøveresultater fra «Curiosity».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Roveren «Curiosity» har påvist viktige ingredienser for liv i en steinprøve på Den røde planeten, blant annet svovel, nitrogen, hydrogen, oksygen, fosfor og karbon, melder NASA.

Dette betyr ikke at Mars har eller har hatt liv, men at forholdene en gang i tida var fordelaktige for liv, som vi kjenner det.

- Ett av de fundamentale spørsmålene oppdraget stiller, er om Mars hadde et beboelig miljø. Ut fra det vi nå vet, er svaret ja, sier forskningleder for Mars Science Laboratory (MSL), Michael Meyer.

Prøvene ble tatt fra stein ved det NASA sier er et gammelt elveleie i bunnen av Gale-krateret og malt til pulver. Analysene, utført av instrumentene Sample Analysis at Mars (SAM) og Chemistry and Mineralogy (CheMin), viser at stedet trolig hadde tilgang på flytende vann, kjemisk energi og andre vilkår liv trenger.

- Vi fant en imponerende bredde på de kjemiske ingrediensene. De antyder paringer som sulfater og sulfider, noe som kan være en mulig energikilde for mikroorganismer, sier SAM-leder Paul Mahaffy.

I motsetning til andre områder på Mars, var ikke dette området sterkt oksiderende, surt eller ekstremt salt, opplyser romfartsorganisasjonen på sine hjemmesider. En ytterligere steinprøve skal nå brukes til å bekrefte resultatene.

- Vi har karakterisert en veldig gammel, men merkelig «Gråsone-Mars» hvor forholdene var positive for liv. Curiosity er ute på et oppdagelses- og utforskningsoppdrag, og teamet tror det gjenstår mye spennende i de kommende åra, sier MSL-forsker John Grotzinger.