Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mars i august

27. august kommer Mars til å være nærmere Jorden enn på 60.000 år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fra Sør-Norge kan du allerede se planeten nærme seg.

Hver dag kommer Mars nærmere og nærmere Jorden. Og er du av dem som ikke sover bort sommernatten, men tvert imot liker å innta horisontalen bare for å titte, er det gode sjanser for å se den røde planeten. Hvis du bor i Sør-Norge vel å merke. Størst sjanse for å få øye på gjesten er nattetid mellom klokken ett og tre.

- Allerede nå kan du se en rød lyssterk flekk. Hvis du tar med en kikkert, kan du også se enkelte detaljer. Men dette kommer bare til å bli klarere og klarere etter hvert som den nærmer seg, sier stipendiat Jørgen Røed Ødegaard ved Astrofysisk institutt ved Universitetet i Oslo til NTB.

Nattehimmelen har imidlertid mer å by på enn røde planeter. Sommernatta er nemlig også full av selvlysende skyer.

- Jeg kaller dem spøkelsesskyer, og forekomsten av disse varierer fra kveld til kveld. Dette er skyer som virker selvlysende fordi de forekommer i så stor høyde fra jorden. De befinner seg rundt åtte mil oppe, og blir selvlysende fordi solen, som er gått ned for flere timer siden hos oss på bakken, lyser dem opp, sier Ødegaard.

Dette fenomenet kan bare ses fra våre breddegrader, og om sommeren.

(NTB)

<P>MARS: Bilde tatt av Hubble-teleskopet 16. juli.