Mars-landing i natt

I natt lander en ny jordskapning på Mars. Alle krysser fingrene for at det skal gå bra.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den har ni øyne, seks hjul, kan ta jordprøver, borre i stein og se i mikroskop for å finne liv på Mars. Du vil ikke tro hvordan den skal lande.

Vanskelig oppgave

Mars-fartøyet forlot jorda i sommer og har siden tilbakelagt enorme distanser for å nå den røde planet. Men selv om farkosten etter planen lander i natt, så er det ikke sikkert at turen har vært velykket. I jula måtte romforskere gi opp å få kontakt med Mars-roboten «Beagle 2». Trolig har den landet i et krater som sperrer for signalene til jorda.

- Mars har en tendens til å sluke romfartøy, sa Edward Weiler i Nasa til Associated Press i sommer.

I 1999 mistet Nasa to marsfartøy. Av 31 ekspedisjoner ledet at ulike nasjoner gjennom årene, har bare 12 vært vellykket. Å lande på planetens overflate er enda vanskeligere. Bare tre av ti forsøk har vært vellykket.

Ekspedisjonen som i natt skal lande på Mars utnytter en sjeldenhet. Planeten er nemlig langt nærmere jorda enn den pleier. Den har ikke vært så nære på 60 000 år. Det kutter reisetida ned fra ti til sju måneder.

Vill ferd

Mars-farkosten Spirit som skal lande på Mars i natt klokka 05.35 norsk tid, skal gjøre en svært spektakulær landing. Først slynges en sonde mot planeten. Beskyttet av varmeskjold trenger den igjennom atmosfæren. Deretter ramler fartøyet ut av sonden mens den raser mot overflaten. En fallskjerm utløses for å bremse farten. Så avfyres ni airbager. På den måten blir fartøyet helt innhyllet i ballonger mens det fremdeles henger under fallskjermen. Like før overflaten avfyres bremseraketter og fartøyet slippes fri.

Når det treffer planetens overflate vil den sprette bortover som en barneleke. Den kan sprette over halvannen kilometer før den faller i ro. Deretter vil landingsfartøyet åpne seg omtrent som kronblad på en blomst. Ved hjelp av sinnrike systemer, elektromotorer, mekanikk og elektronikk, kan så etterhvert kjøretøyet rulle ut på Mars sin overflate og starte sine undersøkelser.

Treging

Det tar omtrent fire dager å komme seg helt av landingsfartøyet før alle seks hjulene er på planetens overflate. Kjøretøyet går på solenergi. Forhåpentligvis lander det på områder der forskerne tror det har vært vann. Kjøretøyer kan kjøre på flate overflater uten hindre. Kameraer sørger for at den ikke kjører på steiner eller havner i store hull. Klarer den ikke å navigere på egen hånd, ringer den hjem til Mission Control og spør om hjelp.

Kjøretøyet er utstyrt med ni kameraer. Det kan bruke en skje til å ta og undersøke jordprøver. Den kan borre i stein og undersøke prøver i mikroskop. Forhåpentligvis vil den sende hjem resultater som bekrefter forskernes mistanke om at det har vært liv på mars.

VARMT: Når Mars-fartøyet nærmer seg planeten blir det hett. Men alt er planlagt til minste detalj og Nasa håper på suksess.