Mars Polar Lander forsvunnet

Romforskerne venter i spenning. I natt mistet de kontakten med romsonden Mars Polar Lander.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

To ganger har romforskerne ved NASA forsøkt å komme i kontakt med romsonden. Men fra den kanten av verdensrommet er det taust. Hvis de mislykkes også den tredje gangen må de finne fram kriseplanene. Jo lenger tid det går før de får kontakt desto større er sannsynligheten for at romsonden er tapt for alltid.

Landet i går

Etter planen skulle romsonden landet på den røde planeten klokka 21.15 i går kveld. Forskerne plukket opp signaler fra sonden ti minutter før landing, men så ble det stille. Og det har det vært siden. Det har også vært stille fra de to mikrofartøyene som skulle løsrive seg fra hovedfartøyet og undersøke Mars på egen hånd.

- Dette kommer ikke helt uventet, sier Richard Cook prosjektleder ved Jet Propulsion Laboratory i California til BBC.

En mulighet er at Marslanderens datamaskin kan ha gått over i sikkerhetsmodus. Hvis det har skjedd vil signalene fra farkosten bli betydelig forsinket. Det kan også ha oppstått problemer med å stille inn antenna.

Forskerne sendte farkosten til Mars i et forsøk på å finne ut mer om støv- og isforholdene på planeten. Det er sogar en mikrofon ombord som skal ta opp eventuelle lyder på Mars. Nå er det høyst usikkert om vi får vite noe som helst om forholdene på Mars.

Flaut

For den amerikanske romfartsorganisasjonen NASA kan dette prosjektet ikke gå galt. Det er ikke mer enn ti uker siden at tvillingen Mars Polar Lander forsvant i et forsøk på å lande på planeten. Senere er det blitt klart at den forrige marssonden trolig var feilkonstruert og brant opp i planetens atmosfære. Konstruktørene hadde ikke klart å regne om engelske mål som fot og tommer til det metriske systemet. Mars Polar Lander har kostet 165 millioner dollar, eller 1,3 milliarder kroner.

PÅ PAPIRET: Slik skulle det sett ut når Mars Polar Lander landet på den røde planeten i går. Foreløpig vet ingen om den virkelig har landet.