Mars-robot har landet

Nasas nye robot har landet på Mars.

Her lander den nye NASA-roboten på Mars. Video: NASA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det ble angstfylte minutter for forskerne som kontrollerer farkosten hos Nasas Jet Propulsation Laboratory i Pasadena i California.

Rundt 10 minutter før fartøyet traff den tynne Mars-atmosfæren, skilles landingsfartøyet fra trinnet som inneholder drivstofftanker, radioutstyr og solcellepaneler til bruk under den lange reisen fra jorda.

Klokka 21.50 norsk tid passerte fartøyet det ytterste laget i Mars' atmosfære, skriver nyhetsbyrået AFP.

Klokka 21.56 norsk tid bekrefter Nasa at landingsfartøyet har truffet bakken på Mars. Sonden ser ut til å fungere som planlagt, sier kontrollrommet.

- Vi ser fortsatt et sterkt signal fra landingsfartøyet, sier en Nasa-ansatt.

Rett etter klokka 22 sender roboten hjem det første bildet.

- Vi vet til og med hvor vi har landet. Roboten har funnet det ut og sendt koordinatene, sier en oppspilt Nasa-ansatt på livestreamen fra kontrollrommet.

20 000 kilometer i timen

Landingsfartøyet gikk inn i atomsfæren med en hastighet på omkring 20 000 kilometer i timen. Under den voldsomme nedbremsingen stiger temperaturen i varmeskjoldet til rundt 1.300 grader. Når hastigheten er nede i rundt 1.600 kilometer i timen, utløses en fallskjerm som skal tåle overlydshastighet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer