Mars-robot har landet

Nasas nye robot har landet på Mars.

Her lander den nye NASA-roboten på Mars. Video: NASA Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det ble angstfylte minutter for forskerne som kontrollerer farkosten hos Nasas Jet Propulsation Laboratory i Pasadena i California.

Rundt 10 minutter før fartøyet traff den tynne Mars-atmosfæren, skilles landingsfartøyet fra trinnet som inneholder drivstofftanker, radioutstyr og solcellepaneler til bruk under den lange reisen fra jorda.

Klokka 21.50 norsk tid passerte fartøyet det ytterste laget i Mars' atmosfære, skriver nyhetsbyrået AFP.

MARS: Dette er det første bildet som Mars-roveren sendte hjem fra Mars. Foto: NASA
MARS: Dette er det første bildet som Mars-roveren sendte hjem fra Mars. Foto: NASA Vis mer

Klokka 21.56 norsk tid bekrefter Nasa at landingsfartøyet har truffet bakken på Mars. Sonden ser ut til å fungere som planlagt, sier kontrollrommet.

- Vi ser fortsatt et sterkt signal fra landingsfartøyet, sier en Nasa-ansatt.

Rett etter klokka 22 sender roboten hjem det første bildet.

- Vi vet til og med hvor vi har landet. Roboten har funnet det ut og sendt koordinatene, sier en oppspilt Nasa-ansatt på livestreamen fra kontrollrommet.

20 000 kilometer i timen

MARS-LANDING: - Det vil være oppsiktsvekkende om vi finner liv utenfor jorden, sier Svein-Erik Hamran til Dagbladet. Video: Christian Roth Christensen / NASA Vis mer

Landingsfartøyet gikk inn i atomsfæren med en hastighet på omkring 20 000 kilometer i timen. Under den voldsomme nedbremsingen stiger temperaturen i varmeskjoldet til rundt 1.300 grader. Når hastigheten er nede i rundt 1.600 kilometer i timen, utløses en fallskjerm som skal tåle overlydshastighet.

Rundt 20 sekunder senere kobles varmeskjoldet av, og selve lasten, Mars-roboten Perseverance, er i friluft for første gang. Den skal heises det siste stykket ned på overflaten fra en rakettdrevet plattform.

KONTROLL: De følger nøye med fra kontrollrommet. Foto: Bill Ingalls / NASA via AP / NTB
KONTROLL: De følger nøye med fra kontrollrommet. Foto: Bill Ingalls / NASA via AP / NTB Vis mer

Norsk bidrag

Landingen skjer etter planen cirka klokka 21.55, og datasystemer om bord styrer det hele. Først 11 minutter senere får vi vite hvordan det har gått, da kommer radiosignalene tilbake til jorden.

Det norske innslaget i prosjektet er stort. Perseverance har den norskutviklede georadaren Rimfax om bord. Den har også et fjernstyrt helikopter som skal betjenes av nordmannen Håvard Fjær Grip, som jobber hos Nasa.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer