Mars-rover klar for å drille i «brustein»

«Curiosity» med nytt høyoppløselig bilde fra den røde planeten.

FERDIG BØRSTET: Dette er altså den brusteinsformede steinen NASA kaller «Bonanza King». Den ovale flekken av gråhvit stein blant alt det røde gjenspeiler området der «Curiosity»s feieverktøy har børstet bort oksidert støv. Til venstre for det brusteinformede området ses fem flekker forårsaket av laseren på analyseverktøyet ChemCam. Foto: JPL-CALTECH / NASA / AFP / NTB SCANPIX
FERDIG BØRSTET: Dette er altså den brusteinsformede steinen NASA kaller «Bonanza King». Den ovale flekken av gråhvit stein blant alt det røde gjenspeiler området der «Curiosity»s feieverktøy har børstet bort oksidert støv. Til venstre for det brusteinformede området ses fem flekker forårsaket av laseren på analyseverktøyet ChemCam. Foto: JPL-CALTECH / NASA / AFP / NTB SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mars-roveren «Curiosity» har tatt bilde av en svær stein hvis form minner om en brustein, melder den amerikanske romfartsorganisasjonen (NASA).

Nasa har døpt steinen «Bonanza King», og «Curiosity» driver nå med forundersøkelser før kjøretøyet eventuelt begynner å drille i den.

Høyoppløselig kamera «Curiosity» er lastet med høyteknologisk utstyr og har drevet undersøkelser på Mars siden kjøretøyet landet i august 2012. Det nye bildet ble tatt søndag, av roverens høyoppløselige kamera (MastCam), etter at den først hadde brukt et feieredskap for å børste støv av steinen.

Den gråhvite flekken på bildet er 6 cm på tvers og resultat av feiingen. Forklaringen på fargen er at mens overflata på Mars er dekket av rødlig oksidert («rustet») materiale, er steinen under mindre oksidert og dermed mindre rød.

Man kan også se hvite årer som går på kryss og tvers i steinen. Dette antas å være sulfatsalter av en annen mineraltype som har fylt steinens hulrom.

Laserspor På bildet, til venstre for det feiede området, ses fem flekker som er spor etter kjøretøyets laser, del av roverens verktøy for å analysere Mars-jordsmonnets kjemiske sammensetning (ChemCam).

Etter planen skal «Curiosity» nå bore et lite prøvehull for å teste ut om steinstøvet klumper seg ved drilling. Er testen vellykket, bores et større hull som skal samle inn materiale til analyse i roverens avanserte innebygde minilaboratorium.

SELFIE: Dette bildet har «Curiosity» tatt av seg selv i februar 2013. Roveren har nå vært på Mars i to år.  Foto: JPL-CALTECH / NASA / AFP / NTB SCANPIX
SELFIE: Dette bildet har «Curiosity» tatt av seg selv i februar 2013. Roveren har nå vært på Mars i to år. Foto: JPL-CALTECH / NASA / AFP / NTB SCANPIX Vis mer

Ifølge NASA er «Bonanza King» det fjerde drillobjektet for «Curiosity» på de to åra kjøretøyet har vært aktivt på Mars.

«Curiosity» er langt mer avansert og større enn sine forgjengere «Spirit» og «Opportunity». I tillegg til MastCam og ChemCam er den også utstyrt med et mikroskop (MAHLI) og et røntgenspektroskop, samt instrumenter for å avdekke eventuelt organisk (karbonholdig) materiale.

Tidligere i år ble det kjent at materiale samlet inn av «Curiosity» viser at Mars en gang hadde et miljø som var gunstig for mikroorganisk liv.

FEIEKOST: Bildet viser «Curiosity»s feieverktøy, som har børstet bort støv på «Bonanza King». Foto: JPL-CALTECH / NASA / AFP / NTB SCANPIX
FEIEKOST: Bildet viser «Curiosity»s feieverktøy, som har børstet bort støv på «Bonanza King». Foto: JPL-CALTECH / NASA / AFP / NTB SCANPIX Vis mer