Mars-rover truffet av
«støv-djevel»

Nasas Mars-rover «Perseverance» fikk et ublidt møte med en støvvirvel på «den røde planeten». Forskerne jubler.

MARS: Romforskere er i ekstase over nytt klipp - plukket opp lyd fra Mars. Video: NASA Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«I rommet kan ingen høre deg skrike», sto det på plakatene til Ridley Scotts romskrekk-klassiker «Alien» i 1979. På Mars - som har en atmosfære - er det derimot fullt mulig å fange opp lyd, og nå jubler forskerne etter at en støvvirvel (Dust devil på engelsk, journ.anm.) dundret inn i Mars-roveren «Perseverance».

Forskerne fikk nemlig fanget opp lyden av fenomenet de tidligere bare har sett bilder av, skriver Washington Post.

Lydopptaket av småstein og støv som dundrer inn i lille «Perseverance» kan gi verdifull kunnskap om hvordan teknisk utstyr takler forholdene på «den røde planeten», skriver avisa.

Video originally published on dagbladet.no/dbtv.no on 13.03.2013 NYTT FUNN: Analyser av en steinbit som romsonden Curiosity har funnet på Mars viser at vilkårene kan ha vært riktige for liv på planeten. Video: NTB Scanpix Vis mer

Tirsdag publiserte forskerne en gjennomgang av lydopptaket i det fagfellevurderte tidsskriftet Nature Communications.

Forskerne skriver blant annet at opptaket bidrar til kunnskapen om de hyppige støvstormene på vår tørre naboplanet. I tillegg vil opptaket kunne gi verdifull kunnskap til planleggingen av nye planetferder.

Ifølge Washington Post er lydene «Perseverance» fanget ikke særlig imponerende. For det meste består opptaket av sprakende lyder som kan likne radiostøy, men skal vi tro forskerne er derimot størrelsen til «støv-djevelen» av mer imponerende karakter.

Kameraet til roveren fikk også fanget bilder og opptak av støvskyen. Den skal ha vært minst 118 meter høy og 25 meter bred, skriver de i artikkelen.

På vår egen planet kan støvvirvler nå en høyde på over én kilometer.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer