TI ÅR I ENSOMHET: Alene ruller han videre, roveren Opportunity. Likheten med filmikonet Wall-E er ikke tilfeldig. Foto: NASA
TI ÅR I ENSOMHET: Alene ruller han videre, roveren Opportunity. Likheten med filmikonet Wall-E er ikke tilfeldig. Foto: NASAVis mer

Mars-roveren «Oppy» jager sovjetrusser

Opportunity var designet for å leve i tre måneder. I dag våkner roveren til sitt tiende år på Mars.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Alene på den røde planeten blir det ingen å spise kake med for «Oppy».

24. januar 2004 landet NASAs rover Opportunity i Meridiani Planum på Mars, tre uker etter at tvillingbroren Spirit hadde landet på den andre siden av planten.

Brorens død Men den mer profilerte broren Spirit sluttet å ringe hjem fra Mars - i mars - 2010. Da hadde roveren allerede slitt i to år med med aldersplager og sand i maskineriet.

Oppy har imidlertid nektet nektet å gi seg, og har gått fra rekord til rekord. Fredag ruller Oppy inn i sitt tiende år på Mars. Nå øyner roveren en eldre russer.

Jager russer I 1973 kjørte den russiske måne-roveren Lunokhod 2 37 kilometer på Månens overflate. Det er det lengste noe kjøretøy har beveget seg på en annen planet (såvidt jordboere er kjent med).

Den rekorden ser Opportunity ut til å kunne knuse - i krabbegir. Nylig passerte den 36 tilbakelagte kilometer.

Opportunity er allerede det fartøyet som har overlevd lengst på den bitre kalde, golde, knusktørre, støvete og røde planetoverflaten.

Banket Viking Den gamle rekorden - seks år og 116 dager - tilhørte NASAs Viking 1, skutt opp i 1976. Ulikt Opportunity, som freser rundt på eventyr ved det enorme krateret Endeavour, var Viking en stasjonær forskningsstasjon.

- Jeg hadde ikke trodd jeg skulle få se dette i min levetid, uttalte Ray Arvidson, som både har jobbet med de to Viking-landerene og roverne.

Viking 1 ble sviktet av sine nærmeste og døde 1982. Årsaken var at noen på bakken skrudde den av ved et uhell. Det lyktes aldri å gjenetablere kontakten.

Nær døden Opportunity hadde også en nær-døden-opplevelse. I april i 2005 sto roveren dønn fast i ei sanddyne, mens operatørene i NASA-hovedkvarteret forsøkte å finne måter Oppy kunne komme seg løs på.
 
Løsningen ble å simulere på jorda situasjonen Opportunity hadde på Mars. Til slutt fant man et kjøremønster som kunne vugge roveren løs. Siden har Opportunity fortsatt uavbrutt i jakten på spor etter tidligere liv på Mars.

Skråblikk på livet - sett fra «Spirit»

TØFF TUR: Flere ganger har roveren kjørt seg fast i sanda, men hver gang kommet seg løs. Foto: NASA
TØFF TUR: Flere ganger har roveren kjørt seg fast i sanda, men hver gang kommet seg løs. Foto: NASA Vis mer