DYREBAR STEIN: Meteorittene er små, den største er bare en drøy kilo. Her et eksemplar ved siden av ei spillbrikke, fotografert av en selger. Foto: DARRYL PITT / AP / SCANPIX
DYREBAR STEIN: Meteorittene er små, den største er bare en drøy kilo. Her et eksemplar ved siden av ei spillbrikke, fotografert av en selger. Foto: DARRYL PITT / AP / SCANPIXVis mer

Mars-steiner funnet på jorda

Etter meteorittstorm over Marokko. Nå selges de til samlere og forskere for opptil 4780 kroner grammet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Forskerne er nærmest i ekstase etter at steiner fra vår naboplanet Mars dukket opp i Marokko. Det gir dem en unik mulighet i jakten på svar om liv på planeten, skriver AP.

Steinene falt ned som meteoritter (romsteiner som faller ned på jordoverflata, red.anm.) i fjor juli, men ble ikke funnet før i desember. Det er bare femte gang i historien at et slikt funn blir gjort etter at folk har observert meteorittene falle til bakken. Forrige gang noe slikt skjedde, var i Nigeria i 1962.

- Dette funnet er spektakulært. Først og fremst fordi steinene er så ferske, og fordi folk så dem falle, sier astrobiolog og Mars-ekspert Hans Amundsen til Dagbladet.

Nasa-forskere har studert steinprøver og bekrefter at det til sammen sju kilo store funnet faktisk stammer fra Mars. Den største enkeltsteinen er på litt over en kilo.

4780 kroner grammet Én ting er at forskerne nå har mulighet til å studere faktiske Mars-steiner på nært hold - i motsetning til prøvene tatt av fartøyene som blir sendt til «den røde planeten» (og som ikke returnerer til jorda). En annen er at de små steinenes sjeldenhet gjør dem, bokstavelig talt, astronomisk dyrebare:

Den amerikanske meteorittforhandleren (sic) Darryl Pitt sier han selger steinene for opptil 4780 kroner per gram - det gjør dem ti ganger så verdifulle som gull. Pitt opplyser til AP at han allerede snart er utsolgt for Marokko-steinene, som kalles Tissint etter funnstedet.

GÅTEFULL NABO: Mars er planeten i solsystemet som likner mest på jorda, og forskere har en sterk mistanke om at de relativt gunstige forholdene der kan ha gitt grobunn for liv en gang for lenge siden. Foto: HUBBLE-TELESKOPET / NASA / AP / SCANPIX
GÅTEFULL NABO: Mars er planeten i solsystemet som likner mest på jorda, og forskere har en sterk mistanke om at de relativt gunstige forholdene der kan ha gitt grobunn for liv en gang for lenge siden. Foto: HUBBLE-TELESKOPET / NASA / AP / SCANPIX Vis mer

Det var forhandlerne som først sikret seg de dyrebare steinene fra meteorittjegerne som først samlet dem inn. Så vel samlere som forskere måtte så overby hverandre på det åpne markedet for å sikre seg et eksemplar; allerede før forskerne kunne bekrefte steinenes autentisitet, var budrundene i gang.

- Det fins et stort miljø av meteorittjegere som leter etter steiner i ørkenen og andre lite forurensede steder, som Antarktis, sier astrobiolog Amundsen, som jobber tett med Nasa. Han bekrefter at den amerikanske romfartsorganisasjonen fra tid til annen blar opp for å sikre seg de kostbare steinene.

- Hvem som helst som er villig til å betale, kan sikre seg en Mars-meteoritt på Ebay. Men man trenger bare en liten bit for å forske på dem, understreker forskeren - som selv har en stein fra 1962-funnet stående på skatollet hjemme.

Lang tur Forskerne tror metorittene ble revet av Mars og slynget ut i rommet for flere millioner år siden, etter at planeten ble truffet av et stort objekt - f.eks. en komet eller en meteor. Etter en lang ferd gjennom rommet traff en av de løsrevne steinene jordatmosfæren og ble delt i mindre deler, før disse delene så ble smadret da de traff bakken. Steinene blir da liggende i et felt, som meteorittjegerne leter i.

De fleste andre Mars-steiner som er funnet på jorda, er sterkt forurenset av jordmiljøet fordi de har ligget her i opptil millioner av år. Nå har forskerne svært ferske eksemplarer å jobbe med.

- Det fins funn fra ca. 30 andre nedslag - men de har for en stor del ligget lenge og er mosegrodde, sier Amundsen.

HAR SIN EGEN STEIN: Astrobiolog Hans Amundsen har selv sin egen Mars-stein, fra nedslaget i 1962, stående på skatollet hjemme. Her med en meteoritt funnet på Svalbard. Foto: BJØRN SIGURDSØN / SCANPIX
HAR SIN EGEN STEIN: Astrobiolog Hans Amundsen har selv sin egen Mars-stein, fra nedslaget i 1962, stående på skatollet hjemme. Her med en meteoritt funnet på Svalbard. Foto: BJØRN SIGURDSØN / SCANPIX Vis mer

Han forklarer at også Marokko-funnet vil være forurenset, men i mye mindre grad enn andre. Det gir forskerne gode muligheter i jakten på spor av liv.

- De kommer til å se etter mineraler, om vann har rent gjennom steinen, og etter tegn på bakterier og andre mikroorganismer. Finner de organiske forbindelser inni steinen, er de trolig ikke fra jorda, sier Mars-eksperten.

ETTERTRAKTET: Forskere og samlere overbyr hverandre på det åpne markedet for å sikre seg steinene. Forhandleren som tok dette bildet, opplyser at han selger dem for opptil 4780 kroner grammet. Foto: DARRYL PITT / AP / SCANPIX
ETTERTRAKTET: Forskere og samlere overbyr hverandre på det åpne markedet for å sikre seg steinene. Forhandleren som tok dette bildet, opplyser at han selger dem for opptil 4780 kroner grammet. Foto: DARRYL PITT / AP / SCANPIX Vis mer