Mars

David Beckham tok håret og Jens Stoltenberg ble statsminister. Les hva som skjedde i mars!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

6. mars:

En 32 år gammel kvinne fra Bjarkøy i Troms frifinnes i Hålogaland lagmannsrett for drap på sin 19 dager gamle sønn. Året før fant herredsretten henne skyldig i drap, og dømte henne til seks års fengsel. Kvinnen krever ikke erstatning.

7. mars:

Politiet på Gran Canaria pågriper en 22 år gammel drapsdømt nordmann som hadde vært på rømmen siden juli 1999. Det er en av de direkte foranledninger til at justisminister Hanne Harlem i oktober foreslår å gjøre det straffbart å rømme fra norske fengsler.

9. mars:

Barbro Zedinis ektemann blir dømt til 14 års fengsel for drapet på sin hustru. Hun ble funnet ille tilredt i Gjersjøen i Oppegård i mai 1999.

Statsminister Kjell Magne Bondevik stiller kabinettsspørsmål på gasskraftverksaken. Sentrumsregjeringen vil ikke gå med på et forslag som fører til en svekkelse av forurensningsloven. Fredag 16. mars presenterer statsminister Jens Stoltenberg sin regjering.

11. mars:

Tre offiserer i Forsvaret mister livet når taket på et samfunnshus i Målselv raser sammen på grunn av store snømengder. 125 mennesker blir evakuert i Vest-Finnmark på grunn av enorme snømengder i Nord-Norge. Ny snørekord i mars settes i Tromsø hvor det blir målt to meter snø.

24. mars:

Den nye Rikshospitalet i Oslo tas i bruk. En kneoperasjon tok i dag premieresnittet, en uke før tidsskjema.

Utenriks:

3. mars:

Britiske myndigheter avslår begjæringer fra flere land om utlevering, og Augusto Pinochet reiser tilbake til Chile etter nesten halvannet år i husarrest. 6. juni fratar en chilensk domstol eks-diktatoren Augusto Pinochet den diplomatiske immuniteten han har nytt som tidligere statssjef. Dermed er det klart at han kan stilles for retten for overgrep begått mens han styrte Chile eneveldig i årene fra 1973 til 1990.

5. mars:

Det private forskningsselskapet som klonet sauen Dolly, produserer verdens første klonede gris.

7. mars:

Den amerikanske presidentvalgkampen er i gang for alvor, med «supertirsdag» der en lang rekke delstater holer nominasjonsvalg. Al Gore blir som ventet demokratenes kandidat, med George W. Bush som sin republikanske utfordrer.

17. mars:

530 medlemmer av en religiøs sekt begår masseselvmord i landsbyen Kanunga i Uganda ved å sette fyr på en kirke. Ti dager seinere blir 74 lik funnet i en massegrav i nærheten, dagen etter finner man 28 lik til. Myndighetene mistenker lederen av en kristen dommedagssekt for å ha lokket sine medlemmer i døden. I april finner myndighetene 55 lik i grunnen under en garasje som var leid av sektlederen. Til slutt er mannen mistenkt for å stå bak 979 dødsfall.

23. mars:

USA lemper på sine nesten 40 år gamle sanksjoner mot Cuba, ved å tillate eksport av mat og medisiner til øystaten. Straffetiltakene ble innført i 1962, i protest mot det kommunistiske Castro-regimet.

26. mars:

Vladimir Putin blir valgt til president i Russland, som landets andre demokratisk innvalgte leder. Putin fikk mer enn halvparten av stemmene.

27. mars:

Tobakksindustrien i USA og internasjonalt lider et sviende nederlag, da en kreftsyk røyker blir tilkjent erstatning tilsvarende 160 millioner kroner. Senere på året følger flere tilsvarende dommer.

28.mars:

Et snøskred sør for Salzburg i Østerrike dreper 11 mennesker.

Saddam Husseins eldste sønn vinner en overlegen seier i Iraks presidentvalgvalg.

Sport:

5. mars:

Ådne Søndrål vinner VM-gull på 1000 meter i Nagano.

18. mars:

Bente Martinsen (Bente Skari fra august) vinner verdenscupen i langrenn sammenlagt. Martinsen gjentar suksessen fra året før.

19. mars:

David Beckham viser frem sin nye kortklipte frisyre.

19. mars:

Kjetil Andre Aamodt sikrer sammenlagtseier i verdenscupen i slalåm.

(Dagbladet.no/AP/NTB)

DREPT:</B> Barbro Zedini ble funnet drept i Gjersjøen i Oppegård i mai 1999.
Bente Martinsen (Bente Skari fra august)
KAN DØMMES:</B> Augusto Pinochet reiste tilbake til Chile 6. juni, etter nesten halvannet år i husarrest i Storbritannia.