Marsipan-rettssak over 11 kroner

Trondheimsmannen (26) er tiltalt for å ha nasket en marsipanpølse til 11 kroner. Når skal saken opp i Tingretten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Dermed blir marsipanpølsa en av Norges dyreste godsaker gjennom tidene. En rettssak i Tingretten koster nemlig flere tusen kroner.

- Jeg har aldri tidligere hatt en så bagatellmessig sak og stiller spørsmål ved ressursbruken. Men det er påtalemyndigheten som avgjør dette, og retten kan ikke nekte å ta saker, sier tingrettsdommer Marianne Berg til Adresseavisa.

Hun skal administrere saken når den kommer opp for Trondheim Tingrett onsdag i neste uke.

Bot på 3.000 kroner

Det påståtte marsipantyveriet skal ha skjedd i november i fjor, da 26-åringen var på bytur etter et julebord. Etter et kort besøk på Narvesen, ble den siktede holdt igjen utenfor butikken av en av de ansatte.

- Han sa at jeg hadde stjålet ei marsipanpølse og begynte å ransake meg. Da han ikke fant noe, påsto han at jeg hadde spist den inne på Narvesen, sier den siktede til Adresseavisa.

26-åringen nektet for å ha stjålet pølsa og hevdet at det hele var en misforståelse. Etter kort tid dukket politiet opp, og trondheimsmannen ble bedt om å avgi personalia. Noen uker seinere fikk han et forelegg på 3.000 kroner i posten for tyveriet.

26-åringen valgte å klage på forelegget. Dersom anklagene mot ham ble stående, fryktet trondheimsmannen at han ville bli nektet innreise til USA, der flere nære slektninger bor. 26-åringen påpeker at han har rent rulleblad og aldri har stjålet noen marsipanpølse.

LITEN PØLSE, MYE STYR: Et påstått marsipan-pølsetyveri har ført til at en 26-åring må møte i retten onsdag i neste uke. Illustrasjonsfoto: SCANPIX
LITEN PØLSE, MYE STYR: Et påstått marsipan-pølsetyveri har ført til at en 26-åring må møte i retten onsdag i neste uke. Illustrasjonsfoto: SCANPIX Vis mer

Tar saken kostnadsfritt

Det ubetalte forelegget betyr full hovedforhandling i retten med hoveddommer, to meddommere, aktor og to vitner. Dermed blir regningen på marsipankonflikten stor.

- Det kan sikkert virke som underlig ressursbruk for lite, men å trekke forelegget blir det samme som å innvilge amnesti. Gjør vi det, så vil andre som har mottatt forelegg nekte å godta dem også. Alle må være forberedt på at rettssak er følgen ved å ikke vedta et forelegg, sier påtaleleder Harald Moholt ved Sør-Trøndelag politidistrikt.

Advokat Christian Wiig har valgt å ta saken for 26-åringen uten kostnader.

- Jeg har hatt mange tusen straffesaker, men har aldri tidligere tatt en så liten sak noen gang, sier Wiig.

- Hvis siktede blir dømt i denne saken vil han få boten på rullebladet i hvert fall fem år. Jeg mener saken er interessant fra et juridisk synspunkt, den er nemlig ikke helt enkel, sier advokaten.

KOSTNADSFRITT: Advokat Christian Wiig skal representere 26-åringen i rettssalen.