Marsjene er over

LONDON (Dagbladet): Titusen protestanter marsjerte gjennom Londonderry sist helg. Det ble kastet stein, det ble ropt skjellsord, men sammenstøtene var begrensede. Blodbadet uteble.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Dette var den såkalte læregutt-marsjen til minne om protestantiske læregutter som i sin tid klarte å stanse katolikkene. De såkalte 'læreguttene' i dag er en rekke eldre menn i bowlerhatter, som har til felles at de hater katolikker.

Disse mennene i Orangeordenen, i Læreguttenes forbund og andre liknende protestantiske organisasjoner, har i hundrevis av år marsjert hver sommer for å feire sine fordums seire. De minner mest om fossiler, men dessverre har de fortsatt makt og de klarer å ildne opp nye generasjoner til å bli like forstokket og like anti-katolske. De ser på paven som djevelens håndlanger på jorda. Likevel gir denne sommeren håp om at ting kan endre seg i Nord-Irland. Alt er ikke fastlåst, men det tragiske er at det kostet tre uskyldige gutter livet.Barnetragedien fikk mange til å besinne seg. Oppropet fra Drumcree om at 100.000 protestanter måtte møte der dagen etter for å markere protestantenes rett til å marsjere gjennom den katolsk-dominerte gata Garvachy Road, ble ikke fulgt. Folk kom ikke strømmende til, de lyttet til de moderate som ba dem holde fred.Trolig kan statsminister Tony Blair puste lettet ut. Hans fredspolitikk har hittil fungert. Han fikk folket i en folkeavstemning til å si ja til et lokalstyre i Nord-Irland. Deretter ble det holdt valg og resultatet førte til at unionistlederen David Trimble ble førsteminister og Seamus Mallon fra det katolske SDLP (Sosialdemokratiske arbeiderparti) ble hans nestkommanderende.Til og med de argeste motstanderne, som fanatikerpresten Ian Paisley, har latt seg velge inn i regionforsamlingen hvor han må sitte i samme sal som IRAs politiske fløy Sinn Fein. Det er mange skjær i sjøen før fredsløsningen er i havn. Alle de illegale terroristgruppene må erklære våpenhvile og de må levere inn våpnene over en to årsperiode. Fredag erklærte den protestantiske LVF (Loyalist Volunteer Force) at de har lagt ned våpnene og regjeringen er i forhandlinger med INLA (Irish Nationalist Liberation Army) en utbrytergruppe fra IRA som er villig til å inngå våpenhvile hvis den får satt sine medlemmer fri fra fengselet.Noen grupper som Real IRA (virkelige IRA) og visse grupperinger blant protestantene fortsetter imidlertid sin terror, men foreløpig har de mislykket i sine forsøk på å stanse fredsavtalen og torpedere lokalstyret for Nord-Irland. Flere forsøk har vært gjort i åras løp for å til en varig fred i Nord-Irland. Forsøkene har endt i fiasko. I 1974 ble det etablert en lokalregjering bygd på maktfordelingsprinsippet. Den ble torpedert av protestantene ved hjelp av en generalstreik. Det er håp om at det ikke vil skje denne gangen ,fordi så mange stemte for fredsavtalen. Blant protestantene var det også et klart flertall. Blir det varig fred skyldes det ikke minst Tony Blairs intense arbeid bak kulissene. Han gjorde Nord-Irland til en merkesak, reiste dit gjentatte ganger og forhandlet til motstanderne ga seg. Blair kan stå på når det er noe han vil ha gjennomført, og han vil bli husket lenge for sin innsats i denne landsdelen hvis det blir varig fred.

Fanatiske protestanter kastet bensinbomber inn gjennom vinduet til en familie i Ballymoney. Hjemmet til de tre guttene Richard, Mark og Jason ble valgt ut fordi moren er katolikk og faren protestant. Blandede samliv tåles ikke. De fanatiske protestantene driver etnisk rensing, derfor brenner de katolikkenes hjem og myrder dem. Det samme skjer i katolske ghettoer, hvor protestantene i åras løp er blitt jagd ut.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer