Marsjerer for Putin

ST. PETERSBURG (Dagbladet): Med taktfaste skritt marsjerer Ardjom Sysejev og hans venner for et nytt Russland. Og fungerende president Vladimir Putin er guttenes forbilde. Putin er storfavoritt til presidentvalget i Russland i morgen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sola henger lavt over vakre St. Petersburg, og skinner på dunete guttehaker i mørke paradeuniformer. Dette er et bilde som står sentralt i det Russland Vladimir Putin ønsker å bygge. - Denne skolen er et eksempel for Russland. Vi lærer disiplin og patriotisme. Det er det Russland trenger, sier Ardjom. Det er moderne tanker i dagens Russland.

Ny kald krig?

- Folk er lei av mangel på disiplin hos myndighetene, mener Putin. Og han legger til: - Det viktigste er at forsvarsutgiftene vil øke med 50 prosent i år. Russland kan ikke være en sterk stat uten å ha sterke væpnede styrker, har han sagt. Det er uttalelser som faller i god jord i Russland, men som tolkes som en trussel om en mulig ny kald krig av mange i Vesten. Men det er mer enn ord med Vladimir Putin. Han har allerede vedtatt et dekret om at militærfag og patriotisme skal innføres som obligatoriske i den allmenne skolen fra høsten av. Da blir det ikke bare elever som frivillig har valgt å gå på kadettskolene, som A rdjom og hans venner, som lærer militær drill, patriotisme og våpenbehandling i skoletida. - Dette er enda et bevis på militariseringen av det russiske samfunnet under Putin. De vil lære unger opp til å bli russiske patrioter, og forberede dem på krig, sier Pavel Felgengauer, den mest respekterte militære analytiker i russisk presse. Dekretet fra nyttårsaften går rett på sak. Der heter det at gutter fra 15-årsalderen skal læres opp i grunnleggende militære ferdigheter, sivilforsvar og få det dekretet sier er en «militærpatriotisk utdannelse». - Elevene vil også lære om heroismen til våre store militære kommandanter, både sovjetiske og russiske, og bli lært opp til å elske fedrelandet. Noen ting er fortsatt hellig i vårt land, vår militære fortid er en av dem, sier Boris Misjin, en høyere embetsmann med ansvar for grunnskolen i det russiske undervisningsdepartementet.

Søt musikk

Alt dette er søt musikk for major Igor Malkartovitsj, som er undervisningsinspektør ved Sukhorov-skolen som ligger i det enorme palasset som ble bygd av familien Vorontsov på 1700-tallet. Vorontsov er en av de store adelsslektene i Russland, og palasset ble gitt bort til kadettskole i 1802. Da var det bare sønner av den øverste adelen og generaler som kom inn her. Nå kommer mange elever inn på sosialt grunnlag, og i motsetning til sine forgjengere går ikke elevene på ball med adelens håpefulle unge kvinner. Men ellers er det mange likheter. Skolens ordensregler fra 1913 er pusset støv av. Her står det blant annet at plikter overfor kamerater går foran forpliktelser man har overfor venner og familie. Og det står at en fornærmelse mot én kadett er en fornærmelse mot alle. - Ære er et sentralt begrep for oss. Og kadettskolens tradisjon passer godt inn i det budskapet Putin sender ut, sier Igor Malkartovitsj.

Vanlige skolefag

Men undervisningsinspektøren understreker også at det er vanlige skolefag som tar mesteparten av ungenes tid. Skolen har et godt faglig rykte, og er ettertraktet. - Også mange velstående foreldre vil ha guttene sine her. De mener de trenger mer disiplin enn det de får i det sivile samfunnet, sier han. Alle guttene bor på skolen, og de har permisjon bare i helgene. Ellers holder de til på skolen, og sover i enorme sovesaler med 50- 60 senger sirlig stilt opp på rekker. Vladimir Putin er i ferd med å innføre et ideologisk tidsskille i Russland. Igor Malkartovitsj sier at krigen i Tsjetsjenia har gitt de væpnete styrkene en helt annen anseelse enn den hadde for noen år siden. Når Putin lover å tilføre mer penger til de militære, så bidrar det også til å øke de væpnete styrkers prestisje. morten.strand@dagbladet.no «Noen ting er fortsatt hellig i vårt land, vår militære fortid er en av dem.»BORIS MISJIN høytstående embetsmann i det russiske undervisningsdepartementet. # DUNETE GUTTEHAKER: Elevene ved Suvoros-skolen midt i sentrum av St. Petersburg marsjerer for Putins nye Russland. Mange i Vesten tolker den økte militariseringen som en trussel om en mulig ny kald krig. BOR PÅ SKOLEN: Alle elevene bor på kadettskolen. Her spiller de dataspill, men de har ikke Internett-tilgang. # STRAMME GUTTER: Ardjom Sysejev går frivillig på den militære kadettskolen i St. Petersburg. Men nå har fungerende president Vladimir Putin har allerede vedtatt et dekret om at militærfag og patriotisme skal innføres som obligatoriske i den fra høsten av.I RUSSLAND238> Marsjerer for Putin # ST. PETERSBURG (Dagbladet): Med taktfaste skritt marsjerer Ardjom Sysejev og hans venner for et nytt Russland. 14-åringene har valgt en militær utdannelse på en kadettskole som legger vekt på militærfag og patriotisme. Og fungerende president Vladimir Putin er guttenes forbilde. Putin er storfavoritt til presidentvalget i Russland i morgen. # Sola henger lavt over vakre St. Petersburg, og skinner på dunete guttehaker i mørke paradeuniformer. Dette er et bilde som står sentralt i det Russland Vladimir Putin ønsker å bygge.

- Denne skolen er et eksempel for Russland. Vi lærer disiplin og patriotisme. Det er det Russland trenger, sier Ardjom. Det er moderne tanker i dagens Russland.

Ny kald krig?


- Folk er lei av mangel på disiplin hos myndighetene, mener Putin. Og han legger til:

- Det viktigste er at forsvarsutgiftene vil øke med 50 prosent i år. Russland kan ikke være en sterk stat uten å ha sterke væpnede styrker, har han sagt. Det er uttalelser som faller i god jord i Russland, men som tolkes som en trussel om en mulig ny kald krig av mange i Vesten. Men det er mer enn ord med Vladimir Putin. Han har allerede vedtatt et dekret om at militærfag og patriotisme skal innføres som obligatoriske i den allmenne skolen fra høsten av. Da blir det ikke bare elever som frivillig har valgt å gå på kadettskolene, som A rdjom og hans venner, som lærer militær drill, patriotisme og våpenbehandling i skoletida.

- Dette er enda et bevis på militariseringen av det russiske samfunnet under Putin. De vil lære unger opp til å bli russiske patrioter, og forberede dem på krig, sier Pavel Felgengauer, den mest respekterte militære analytiker i russisk presse.

Dekretet fra nyttårsaften går rett på sak. Der heter det at gutter fra 15-årsalderen skal læres opp i grunnleggende militære ferdigheter, sivilforsvar og få det dekretet sier er en «militærpatriotisk utdannelse».

- Elevene vil også lære om heroismen til våre store militære kommandanter, både sovjetiske og russiske, og bli lært opp til å elske fedrelandet. Noen ting er fortsatt hellig i vårt land, vår militære fortid er en av dem, sier Boris Misjin, en høyere embetsmann med ansvar for grunnskolen i det russiske undervisningsdepartementet.

Søt musikk


Alt dette er søt musikk for major Igor Malkartovitsj, som er undervisningsinspektør ved Sukhorov-skolen som ligger i det enorme palasset som ble bygd av familien Vorontsov på 1700-tallet. Vorontsov er en av de store adelsslektene i Russland, og palasset ble gitt bort til kadettskole i 1802. Da var det bare sønner av den øverste adelen og generaler som kom inn her. Nå kommer mange elever inn på sosialt grunnlag, og i motsetning til sine forgjengere går ikke elevene på ball med adelens håpefulle unge kvinner.

Men ellers er det mange likheter. Skolens ordensregler fra 1913 er pusset støv av. Her står det blant annet at plikter overfor kamerater går foran forpliktelser man har overfor venner og familie. Og det står at en fornærmelse mot én kadett er en fornærmelse mot alle.

- Ære er et sentralt begrep for oss. Og kadettskolens tradisjon passer godt inn i det budskapet Putin sender ut, sier Igor Malkartovitsj.

Vanlige skolefag


Men undervisningsinspektøren understreker også at det er vanlige skolefag som tar mesteparten av ungenes tid. Skolen har et godt faglig rykte, og er ettertraktet.

- Også mange velstående foreldre vil ha guttene sine her. De mener de trenger mer disiplin enn det de får i det sivile samfunnet, sier han. Alle guttene bor på skolen, og de har permisjon bare i helgene. Ellers holder de til på skolen, og sover i enorme sovesaler med 50- 60 senger sirlig stilt opp på rekker.

Vladimir Putin er i ferd med å innføre et ideologisk tidsskille i Russland. Igor Malkartovitsj sier at krigen i Tsjetsjenia har gitt de væpnete styrkene en helt annen anseelse enn den hadde for noen år siden.

Når Putin lover å tilføre mer penger til de militære, så bidrar det også til å øke de væpnete styrkers prestisje.

DUNETE GUTTEHAKER: Elevene ved Suvoros-skolen i St. Petersburg marsjerer for Putins nye Russland.