Marsjerer og provoserer

Etter nattas oppvarming med vold og bensinbomber, startet Orange-ordenens menn sin årlige parade.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I natt startet protestanter markeringen av den offisielle fridagen som mer enn noen splitter Nord-Irlands befolkning. Våpendemonstrasjoner, branner og voldshandlinger utspilte seg i Belfast i nattetimene. Nå har starskuddet gått for Orangeordenens årlige parade.

Maskerte våpenmenn og bensinbomber har preget dagen så langt, og titusener er ventet på marsjen i Belfast.

Den «tolvte» («twelfth») markeres i Nord-Irland den 12. juli hvert år. Foranledningen er protestantiske Vilhelm av Oraniens seier over katolske kong James II i 1690.

Agressiv stemning

Inngangen til dagen markeres med hundrevis av bål som tennes ved midnatt. Den nattlige markeringen er både aggressiv og til tider voldelig.

Nattens markering var ikke noe unntak. Alkoholen fløt og stemningen var amper i Belfasts gater. Flagg og plakater med symbolene til den katolske minoritetsbefolkningen ble brent på bålet til stor jubel fra de frammøtte protestantene, skriver AP. Maskerte menn fra anti-katolske grupperinger holdt våpenshow foran folkemengden, og representanter fra ytterliggående grupperinger leste opp de reneste krigserklæringer. Rivaliserende gjenger stod sammen om uttalelsene, der bekjempelsen av IRA var selve hovedsaken.

- Vi er bedre rustet nå enn noen gang tidligere, ropte en av de maskerte - og tilhørerne jublet.

Det skal ha vært lite som minte om at IRA og Nord-Irland inngikk en fredsavtale i 1998.

Nord i byen ble en mann arrestert etter å ha kasta bensinbomber mot politiets kjøretøy. En annen skal ha blitt arrestert i Limavady etter å ha kasta stein mot politiet.

I Londonderry måtte politiet avfyre en rekke varselskudd etter at to grupper støtte sammen. Rundt 60 mennesker var involvert i tumultene, hvorav noen ble sendt til sykehus med hodeskader, skriver

BBC

.

Politiet måtte også gripe inn i forbindelse med mindre opptøyer andre steder i landet.

Venter bråk

Nå masjerer medlemmer av den pro-britiske Orangeordenen i årlige parade. Med dresser, bowlerhatter og oransje ordensbånd, går ordenens menn taktfast gjennom gatene, mens ungguttenes spiller på fløyter og trommer.

Titusener forventes å slutte opp om arrangementet, som sammen med de øvrige feiringene, har utviklet seg til å bli en maktdemonstrasjon fra den protestantiske majoritetsbefolkningen. Det kontroversielle opptoget virker svært provoserende på katolikkene og det har ved tidligere anledninger endt i opptøyer og bråk.

Politiet og myndighetene har oppfordret partene til å holde fred under markeringen, og har særlig oppfordret Organgeordenen til å holde styr på tilhengerne sine.

EKLÆRTE MOTSTAND: Et medlem av Ulster Freedom Fighters (UFF) holder opp våpenet sitt etter å ha avfyrt en rekke skudd i forbindelse med en gatefest i Belfast i natt.
HYLLER DET BRITISKE: En mann bærer det bristiske flagget mens han ser på et bål i Tates Avenue i Belfast.
SYMBOLSK BRENNING: Våpendemonstrasjoner og brenning av de irske katolikkenes symboler var en del av nattens maktdemonstrasjon.
<B>MARSJEN ER I GANG: Paraden går gjennom Carlisle circus nord i Belfast.