Marta (101) på flukt

BITTERELD (Dagbladet): Bitterfelds eldste innbygger, Marta Kobusch (101), flyktet fra hundreårsflommen: - Jeg har flyktet og sluppet fra det med livet tre ganger tidligere, sier Marta til Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I godt humør gikk hun om bord i bussene som skulle bringe henne og de 37 andre beboerne i sikkerhet da flomalarmen gikk i den østtyske industribyen i går.

- Jeg ville helst bli på rommet mitt. For dette kan da ikke være noen ting i sammenlikning med det jeg opplevde under andre verdenskrig, sier hun.

101-åringen gikk om bord i bussen som en av de siste.

Fortvilelse

To ganger måtte den tidligere læreren flykte da Den røde armé presset på i Øst-Preussen, der hun er født og oppvokst. Framme i Dresden-området måtte hun flykte igjen, da sovjeterne satte inn den avgjørende offensiven vinteren 1945.

- Beboerne tar situasjonen med fatning. Men flere er så svekket av alderdom og sykdom at de ikke helt forstår hva som skjer, sier bestyrer Ingrid Deckert ved hjemmet Seniorenzentrum Bitterfeld.

- Jeg må tilstå at jeg er litt redd, sier Hilda Helbig (76).

Utover kvelden og natta svingte stemningen mellom håp og fortvilelse blant de 16000 innbyggerne i sentrum av Bitterfeld, etter at mange av dem hadde flyktet i panikk tidligere på dagen.

Demning sprang

«Vannet kommer. Alle må evakuere straks!» appellerte innenriksminister Klaus Jeziorsky i delstaten Sachsen-Anhalt via radio. Politiet kjørte rundt i gatene og oppfordret folk til å forlate byen. Mange lesset verdisaker i bilene for å komme seg vekk. Andre ventet med koffertene pakket.

Katastrofealarmen gikk etter at den kunstige innsjøen Grosser Goitzschesee, som ligger helt inntil sentrum av Bitterfeld, svulmet opp med fem meter i løpet av få timer. Årsaken var at en demning sprang seks kilometer borte som følge av flommen i elva Mulde. Riksveien mellom landsbyen Pouch og Löbnitz ble skylt vekk i en lengde av over 300 meter da vannet fra elva Mulde fosset ned i Goitzschesee. Sjøen er en nedlagt brunkullgruve som er fylt opp.

Myndighetene i Bitterfeld forsikrer at de 350 kjemiske bedriftene som finnes i byen, er sikret mot flommen.

EVAKUERT: Marta Kobusch (101) var i godt humør da hun ble evakuert i går. - Jeg ville helst bli på rommet mitt. For dette kan da ikke være noen ting i sammenlikning med det jeg opplevde under andre verdenskrig, sier hun.