Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Marte (17) ble skutt i ryggen

Pappa Bjørn Tore Ødegården skjønte noe var galt da han ikke fikk kontakt med datteren.

SKUTT I RYGGEN: AUF-medlem og fotballfan Marte Gustavsen Ødegården ble skutt i ryggen på Utøya. Foto: BUSKERUD AUF
SKUTT I RYGGEN: AUF-medlem og fotballfan Marte Gustavsen Ødegården ble skutt i ryggen på Utøya. Foto: BUSKERUD AUF Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Like etter at bomben smalt i regjeringskvartalet i Oslo fredag, snakket far Bjørn Tore Ødegården med sin datter, 17-årige Marte Gustavsen Ødegården, på telefon. 17-åringen var leder for Buskerud-delegasjonen på AUF-leiren på Utøya, og far og datter planla hvordan de skulle ta imot delegasjonen på øya lørdag.

- Vi pratet om det praktiske, og jeg priset meg lykkelig over at hun var på Utøya. Jeg kunne ikke tenke meg en mer fredelig og ufarlig plass. I slike tøffe tider tenkte jeg at hun i hvert fall hadde det trygt og godt, sier Bjørn Tore Ødegården til Dagbladet.

Hvisket i telefonen Kort tid etter fikk Bjørn Tore Ødegården, som også er leder for Buskerud Ap, meldinger fra fortvilte ungdommer på Utøya.

- Jeg fikk ikke kontakt med Marte og skjønte at noe var galt. Jeg snakket med Niclas Tokerud (AUF-leder i Buskerud) på telefon. Han hvisket til meg, og sa at han var gjemt bak ei fjellhylle. Da tenkte jeg at noe dramatisk skjedde, og kjørte til Sundvollen, sier Ødegården.

Han fikk kontakt med andre AUF-ere på telefon og skjønte at noe forferdelig fant sted på Utøya.

- Jeg fant ikke dattera mi. Så ble jeg oppringt fra sykehuset og fikk vite at Marte var på vei med helikopter til sykehuset, og at hun hadde skuddskader i ryggen, sier Ødegården.

På sykehuset Siden Ødegården er leder for Buskerud Ap, hadde han ansvaret for å få oversikt over den kaotiske situasjonen. Men far Ødegården fikk delegert ansvaret til partifellene Torgeir Michaelsen og Lise Christoffersen, og dro til sykehuset i Drammen. Datteren hadde blitt sendt til nærmeste sykehus fordi kroppstemperaturen var så lav at hun måtte få hjelp så raskt som mulig.

- Jeg har vært på sykehuset i Drammen siden fredag. Marte er alvorlig skadet, men stabil. Men hun er ved godt mot, hun har våknet, og vi har pratet sammen. Vi har begynt å sette sammen det hele, sier Ødegården, og fortsetter:

- Situasjonen er helt surrealistisk. Hva venner har opplevd av smerte og tap ... Det er helt uvirkelig og helt ufattelig. Men jeg er lykkelig over at Marte lever, og at hun har skader som er håndterbare.

Avbrøt ferien 17-åringens mor er Buskerud Ap's storingsrepresentant Laila Gustavsen. Hun var på ferie på Shetland sammen med sin sønn og nåværende mann da tragedien inntraff, men reiste straks til Drammen da hun ble orientert om at datteren var skutt.

- Dette er en ufattelig tragedie. Det er vanvittig at en person kan gjøre noe så grusomt. Å ta livet av så mange ungdommer. Å være så rå og brutal, sier Gustavsen til Dagbladet.

- Jeg er utrolig glad for at Marte lever. Samtidig som jeg er i en bunnløs sorg over de mange familiene som får sine unge hjem i kister. Vi har en datter som lever, men jeg følger veldig med de mange, sier Gustavsen.

Aktiv på Twitter I tillegg til å inneha politiske verv i Europeisk Ungdom, AUF og Ap er 17-årige Marte G. Ødegården Strømsgodset- og Manchester United-fan. Hun er svært aktiv på Twitter, og under brukernavnet «miniodegarden» har hun twitret over 17 000 ganger, og har over 2000 som følger henne.

I går fikk hun også en personlig hilsen fra Manchester United-spilleren Michael Owen: «Hei, Marte. Jeg hørte de forferdelige nyhetene om at du ble skadd i Oslo i dag. Våre tanker er med deg - Michael.»

PÅ STORTINGET: Martes mor Laila Gustavsen representerer Buskerud Ap på Stortinget. Foto: ALEKSANDER ANDERSEN / SCANPIX
PÅ STORTINGET: Martes mor Laila Gustavsen representerer Buskerud Ap på Stortinget. Foto: ALEKSANDER ANDERSEN / SCANPIX Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!