Marte (24) er benådet

- Jeg er svært glad for dette utfallet, sier Barth Eide.

BENÅDET: Marte Deborah Dalelv har møtt statsadvokaten i dag tidlig. Der ble det klart at 24-åringen er benådet i Dubai. Foto: AP / Kamran Jebreili / NTB scanpix
BENÅDET: Marte Deborah Dalelv har møtt statsadvokaten i dag tidlig. Der ble det klart at 24-åringen er benådet i Dubai. Foto: AP / Kamran Jebreili / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Marte Dalelv (24), som ble dømt til fengsel etter å ha anmeldt en voldtekt i Dubai, er benådet i Dubai.

Det opplyser utenriksminister Espen Barth Eide på en pressekonferanse i dag tidlig.

- Jeg er svært glad for dette utfallet, sier Eide.

UD kalte inn til pressekonferanse i forbindelse med saken der Marte Deborah Dalelv fra Tønsberg er dømt til 16 måneders fengsel for utenomekteskapelig sex, ulovlig drikking av alkohol og for falsk forklaring etter at hun anmeldte en voldtekt i Dubai.

24-åringen har fått tilbake passet sitt.

- Dalelv har anledning til å reise fra landet når hun ønsker det, sier Eide.

Utenriksministeren har også tvitret om nyheten:

«Marte is released! Thanks to everyone who signed up to help #ReleaseMarte»

- Derfor ble hun benådet Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) peker på to ting han mener har sørget for at Dalelv ble benådet.

- Det ene er det store internasjonale presset som denne saken har fått, og at vi tidlig gikk inn i denne saken på en konkret diplomatisk måte. Vi utfordret dem på punkter både de og vi har gått inn for, sa Eide og viste til internasjonale menneskerettighetsprinsipper.

Eide mener dette også vil bidra til å skape en positiv utvikling i rettstilstanden i mange land i regionen.

- Emiratene og Dubai er et samfunn i rask endring. Denne beslutningen vil ikke bare gjelde for Marte Dalelv, som kan reise hjem nå om hun ønsker det, men også en vekker med tanke på rettstilstanden i mange andre land, sa Barth Eide på pressekonferansen.

Møte i dag Dalelv har i morgentimene i dag sittet i møte med statsadvokaten i Dubai sammen med sin advokat Mahmoud Azab Abu Gareda og ambassadør Åse E. Bjerke.
- Min advokat sier at statsadvokaten ikke ville hinte om hva som blir tema for møtet. Jeg aner virkelig ikke, men jeg må si at jeg har blandede følelser om hva som kan skje. Jeg tør ikke å tro eller håpe noe som helst. I verste fall havner jeg i fengsel, sa Dalelv til Dagbladet før møtet.

Dalelvs mor, Evelyn Dalelv, sier til Dagbladet at hun har fått de gode nyhetene.

- Jeg har akkurat fått nyheten selv nå, det er fantastisk. Det er ikke så mye å si annet uten at tårene triller. Jeg må la ting synke litt inn, sier mora til Dagbladet.