OVERLEVDE TERROREN: Marte Ødegården ble skutt to ganger på Utøya. Nå håper hun på å komme hjem til jul. Foto: Privat / Scanpix
OVERLEVDE TERROREN: Marte Ødegården ble skutt to ganger på Utøya. Nå håper hun på å komme hjem til jul. Foto: Privat / ScanpixVis mer

Marte ble truffet av to skudd på Utøya for 88 dager siden

- Nå har jeg fått beskjed om at jeg kan komme hjem til jul, sier hun.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Først 88 dager etter at to av kulene fra Anders Behring Breivik traff henne, kunne Marte Ødegården tas av morfinpreparatene som har holdt smertene i sjakk. Nå håper hun på å reise hjem til jul.

- Det er vondt, skikkelig vondt etter at jeg har sluttet med A-preparatene, sier Marte Ødegården til NTB.

Lite ante den aktive AUF-eren om at sommerens opphold på Utøya skulle ende med fem måneder på Sunnaas sykehus. At hun i tre måneder skulle gå på tunge smertestillende for å døyve de kraftige smertene.

18-åringen fra Kongsberg ble skutt to ganger den 22. juli. I ryggen og beinet. Knusningsskadene i ryggraden vil kanskje for alltid volde henne kroniske smerter. Deler av tykktarmen ble ødelagt og er skåret vekk og en nyre ble ødelagt. Når hun blir i stand til å gå normalt igjen er helt ukjent.

- Men det går greit nå altså. Jeg har hatt det verre, for å si det sånn. Og nå har jeg fått vite at jeg får komme hjem til jul, forteller hun.

- Hjelpe å forstå Helt siden hun ble lagt inn har hun vært helt åpen på hva som skjedde. På egen blogg på internett, via Twitter og på Facebook, har hun fortalt hva som skjedde da Utøya ble angrepet og totalt 69 personer ble drept. Skånselsløst har hun skildret hvordan hun med to skudd i kroppen dro seg ned mot vannet hvor hun lå til hun nesten døde av nedkjøling før hun til slutt ble reddet av noen.

- Jeg tenker at det er lettere for folk å forstå skikkelig hvordan det har vært dersom noen formidler historien sin. Det har vært viktig for meg å fortelle det, sånn at ikke alle tror at det er over og at alle ungdommene er tilbake i sine normale liv. Noen av oss er fremdeles på sykehus og må kjempe oss tilbake til et normalt liv, forteller Marte.

Hun mener dessuten det er mye terapi i å skrive sin historie og publisere den slik at alle kan lese.

- Jeg har også vært veldig opptatt av at samfunnet ikke må glemme oss som er skadd. At flere enn bare venner og familie fortsetter å bry seg om oss som fremdeles trenger den omtanken og kjærligheten som folk viste i juli, sier Ødegården.

Bruke erfaringen Politikken vil hun definitivt ikke legge på hylla. Under kommunevalget noen uker etter terrorangrepet ble hun stemt inn i bystyret i Kongsberg. Nå ser hun fram til å delta på første møte, kanskje i januar.

- Det er ikke positivt å ligge fem måneder på sykehus, men jeg har veldig lyst til å bruke den erfaringen jeg har fått, i politikken. Både inn i AUF, men også i kommunestyret.

Det lange sykehusoppholdet har ført til at hun må gå et år om igjen på videregående. Hun har også blitt nødt til å skifte fra musikklinjen til allmennfaglig, fordi det ikke har vært mulig å opprettholde de praktiske øvelsene på Sunnaas.

- Men jeg vil likevel feire russetiden med vennene mine på dette kullet, sier hun.

(NTB)